Boeken

Dit vinden wij de mooiste boeken van de eerste helft van 2016

De zomer is bij uitstek het moment om de boeken te lezen waar je het afgelopen jaar geen tijd voor had. Of je nou in de hangmat ligt, of aan het strand: deze boeken kun je overal lezen.

Welke boeken mee moeten in de vakantiekoffer? Hier een selectie van de mooiste boeken die door de boekenredactie van NRC tussen 1 januari en 31 juni werden gerecenseerd.

Voor wie graag leest op locatie. Onze literair redacteur Arjen Fortuin maakte dit overzicht naar aanleiding van de tien mooiste Europese locaties volgens de Lonely Planet.

Literatuur- en jeugdboekenrecensent Thomas de Veen selecteerde de 11 boeken die een kind op de achterbank kan lezen op weg naar een vakantiebestemming. Weg met die iPad dus.

Zoek je specifiek buitenlandse literatuur, poëzie, jeugdboeken? Klik op de categorie-aanduiding hieronder, en je komt meteen bij jouw favoriete genre terecht. Veel leesplezier!

  Thrillers

 • IJsmoord: Fred Vargas

  ijsmoord

  Wie een thriller van Fred Vargas openslaat, wacht verbazing. Ook IJsmoord is bijzonder een thriller waarin de reis naar de ontknoping zoveel belangrijker is dan de oplossing zelf.

 • De verbeelding: Harlan Coben

  deverbeelding

  Deze gelauwerde Amerikaanse schrijver komt ongeveer elk jaar met een boek dat je blind kunt aanschaffen omdat zijn verhalen spannend en onverwacht zijn en zijn hoofdpersonen eigenwijs en geestig.

 • Stille Grond: Hilde Vandermeeren

  stillegrond

  De intrige in dit boek van Vandermeeren (1970) is boeiend maar tamelijk eenvoudig en dat is, vergeleken met de ruim duizend pagina’s buitenissigheid van de andere boeken, aangenaam, net als de rustige Schotse setting. Een geval van less is more.

  Jeugdboeken

 • Hoe Tortot zijn vissenhart verloor: Benny Lindelauf

  tortot

  Het meest excentrieke jeugdboek van het afgelopen halfjaar is van Benny Lindelauf, die met Hoe Tortot zijn vissenhart verloor een lekker raar en ongeëvenaard goed geschreven sprookje vertelt, over de waanzin van oorlogvoeren.

 • Yuna’s Maan: Hans Hagen

  yunasmaan

  Als het waar is dat alle poëzie begint bij taalgevoel, muziek, verbeeldingskracht en onschuld, zoals Gerrit Komrij ooit zei, dan is Hans Hagens nieuwste boek poëzie.

 • Siens hemel: Bibi Dumon Tak

  sienshemel

  Het wonderschone verhaal van Bibi Dumon Tak over de hond Sien vertelt dat ook, maar op een andere manier. Het begint buitengewoon mooi.

 • De zee zien: Koos Meinderts

  dezeezien

  Deze magistrale jeugdroman heeft een melancholische diepte en een menselijkheid die beklijft. Meinderts prikkelt en ontroert en neemt adolescente lezers zeer serieus; het zou mooi zijn als deze grote literatuur niet alleen gezien wordt door lezers van jeugdboeken.

 • Bij de neus genomen: Loes Riphagen

  bijdeneusgenomen

  Dit prentenboek ziet er zo precair uit als kostbare kunst, en eigenlijk is het dat ook. Illustrator Loes Riphagen (1983) maakte eerder fijne, kolderieke prentenboeken vol cartooneske dieren. Haar nieuwe boek Bij de neus genomen is kunst.

 • Niets gebeurd: Mark Janssen

  nietsgebeurd

  Wat een verhaal leek te zijn over (on)opmerkzaamheid voor de pracht van de wereld, gaat over een zoektocht naar betekenisvolle verbindingen.

 • Het schrift van Perle: Timothée de Fombelle

  hetschriftvanperle

  De Fombelle speelt een betoverend spel met herinneringen en het gegeven dat verhalen ontstaan rond kleine mysteries in verwarrende tijden. Al spelend verbindt hij onze wereld met de sprookjeswereld.

  Biografieën

 • Paul McCartney: Philip Norman

  paulmccartney

  Na 46 jaar probeert hij nog altijd uit de schaduw van John Lennon te komen. Nu krijgt hij hulp van zijn biograaf.

 • Empire of Self: A Life of Gore Vidal: Jay Parini

  empireofself

  Parini beschrijft leven en werk van Vidal in een wat saaie en lineaire stijl, maar weet toch een overtuigend portret te schetsen van een schrijver die leefde van publieke bewondering.

 • Frederick the Great: Tim Blanning

  frederickthegreat

  De Britse historicus Tim Blanning schreef een wervelende biografie van de grote Pruisenkoning. Van diens reputatie als voorman van Hitler blijft niets overeind.

 • Cécile en Elsa. Strijdbare freules: Elisabeth Leijnse

  cecileenelsastrijdbarefreules

  Twee feministische freules, zussen, zijn verenigd in een dubbelbiografie. Het literaire en muzikale leven in Nederland rond 1900 krijgt er een nieuwe dimensie door.

 • Alles moest anders. Biografie van Peter Schat: Bas van Putten

  allesmoestanders

  Subsidiejager, spindoctor en activist met een bijbaan als componist, maar dan wel een die iets Groots wilde neerzetten.

 • Hugo Claus, de jonge jaren: Georges Wildemeersch

  hugoclaus

  Nooit zou hij zich laten vernederen, besloot Hugo Claus na de oorlog en kostschool. Een deelbiografie geeft het portret van een man die nooit wilde schuilen.

 • Hun beloofde land: Ian Buruma

  hunbeloofdeland

  Zijn Britse grootouders kwamen uit Duits-joodse immigrantengezinnen. Ze verhulden hun afkomst en deden hun best te assimileren, maar hoorden er nooit echt bij.

 • De eenzame stad: Olivia Laing

  Essayiste Olivia Laing (1981) schreef met haar boek De eenzame stad een zoektocht naar eenzaamheid en de rol die ze speelt in de kunst.

 • De dochter van Stalin: Rosemary Sullivan

  dedochtervanstalin

  Rosemary Sullivan schreef een overweldigend portret van de dochter van de Sovjet-dictator, die in 1967 haar land ontvluchtte, maar niet aan haar verleden kon ontsnappen.

 • Alfred Hitchcock: Peter Ackroyd

  alfredhitchcock

  Peter Ackroyd (1949) schreef biografieën van Shakespeare en Dickens. Zijn Hitchcock-biografie is vooral een aaneenschakeling van filmprojecten. Zo gek is dat niet, want dit leven bestond geheel uit film.

 • Ik was een van hen: Maarten Zeegers

  zeegers

  Maarten Zeegers woonde drie jaar in de achterstandswijk Transvaal in Den Haag en besloot er op onderzoek te gaan naar zijn buurtgenoten, in grote meerderheid moslims. Zeegers oordeelt mild.

 • The Violet Hour: Katie Roiphe

  theviolethour

  Katie Roiphe (1968) bestudeert in haar essaybundel The Violet Hour enkele beroemde levens, waarbij ze zich richt op het stervensuur – een ultiem moment van eenzaamheid.

 • Mau en Gerty: Erik Schumacher

  mauengerty

  Aan de hand van de lotgevallen van twee joodse migranten beschrijft historicus Erik Schumacher heel compact ook de moderne geschiedenis van de Europese joden.

 • Dubbelspoor: Cees Fasseur:

  dubbelspoor

  Nederland kent geen grote traditie als het gaat om het schrijven van memoires door dienaren van de publieke zaak. Daarom alleen al is de autobiografie van historicus, jurist en biograaf van het koningshuis Fasseur (1938-2016) interessant.

  Overige non-fictie

 • Wat het oog je vertelt: Cees Nooteboom

  wathetoogjevertelt

  Als een vreemdeling treedt wereldreiziger Nooteboom in deze essaybundels schilderijen tegemoet. Juist in het schemergebied tussen figuratie en abstractie tast Nooteboom graag rond.

 • De Matthäus-Passion: Mischa Spel & Floris Don

  dematthauspassion

  Wat gebeurt er in de muziek van de Matthäus, hoe is die opgebouwd en waarom zo? Twee muziekcritici namen het hele stuk door en vroegen anderen naar hun ervaringen. Het leverde een inspirerende en geestige gids op.

 • Electric Shock: Peter Dogget

  electricshock

  De geschiedenis van de populaire muziek stond 125 jaar in het teken van gemakzucht, racisme en dans. Wat blijft er over nu de geluidsdragers verdwenen zijn, vraagt een Britse popjournalist zich af in het beste popboek ooit.

 • This is London: Ben Judah

  thisislondon

  De Britse journalist Ben Judah (1988) doet weergaloos verslag van zijn reis tussen de schoonmakers, prostituees, bouwvakkers, cokedealers en kindermeisjes die Londen ook tot Londen maken.

 • Turkije. Een moderne geschiedenis: Erik-Jan Zürcher

  turkije

  Het gaat niet goed met Turkije. Alle reden dus om een nieuwe editie van Erik-Jan Zürchers standaardwerk Turkije: Een moderne geschiedenis te verwelkomen.

 • Meisjes van Ataturk, zonen van de sultan: Betsy Udink

  meisjesvanataturkzonenvandesultan

  In haar fascinerende verhalen gaat Udink naast deze drie mannen ook nog in op de stichting van de staat Turkije, de Armeense genocide, de rol van de Koerden in die genocide, het islamitisch en seculier wandelen met flesje water in de hand, de islamisering en het lied dat in 2023 gezongen moet worden ter ere van het honderdjarig bestaan van Turkije.

 • The Empire of Things: Frank Trentman

  theempireofthings

  Deze Duitse historicus schreef een duizelingwekkende geschiedenis van de consumptiemaatschappij die zich in vijf eeuwen over de wereld verspreidde.

 • 1606: James Shapiro

  1606

  In 1606 beschrijft Shapiro, net als in zijn eerdere boek 1599, een belangrijk jaar uit het leven van Shakespeare. Dit keer toont hij aan dat diens latere werk niet zonder historische context kan worden begrepen.

 • The Song Machine: John Seabrook

  thesongmachine

  The Song Machine is een met veel mooie verhalen, anekdotes en interviews doorspekt verslag van de tocht die Seabrook onder meer voerde naar Korea, waar in de Azië razend populaire K-pop wordt gemaakt, en naar Zweden, een land dat met groepen als ABBA en Roxette een rijke poptraditie geeft.

 • The Cultural Revolution: Frank Dikötter

  theculturalrevolution

  Frank Dikötter (1961) over de Grote Proletarische Culturele Revolutie (mei 1966 – september 1976) zal dan ook zeker op de verboden lijst worden geplaatst. Net als de twee andere delen van zijn inmiddels complete trilogie over Mao’s grote, verwoestende politieke experimenten.

 • Black Wind, White Snow: Charles Clover:

  blackwindwhitesnow

  Gebaseerd op een vracht aan literatuur en interviews schreef deze correspondent van The Financial Times een fascinerend boek over het opkomend nationalistische denken van Poetin.

 • The Holy Roman Empire: Peter H. Wilson

  theholyromanempire

  Oxford-historicus Peter Wilson laat in een monumentale studie over de duizendjarige geschiedenis van het Heilige Romeinse Rijk overtuigend zien dat het geen rijk was, maar een lappendeken.

 • China & De barbaren: Henk Schulte Nordholt

  chinadebarbaren

  China schudt haar communistische veren af en neigt weer naar het Confucianisme. Zo wordt niet alleen de weg naar een democratisch China afgesloten, maar wordt een nieuwe territoriale expansie gelegitimeerd, eventueel met geweld.

 • The Naked Shore of the North Sea: Tom Blass

  thenakedshoreofthenorthsea

  Jarenlang verkende een Britse journalist de golven, de eilanden, heden en verleden van de ‘naakte oevers’, en presenteert nu een boek vol caleidoscopische rijkdom.