Dé vakantievraag voor managers

Column Ben Tiggelaar ‘Wees jezelf. Maar wel op zo’n manier dat je collega’s er ook iets aan hebben’

Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar

Dubbel mazzel deze week. Ik mocht lesgeven in Madrid én kon de dag ervoor een college van de Britse managementauteur Gareth Jones bijwonen. Jones schreef samen met Rob Goffee het beroemde Harvard Business Review-artikel: ‘Why should anyone be led by you?’ Een tekst die al vijftien jaar in opleidingen over de hele wereld wordt gebruikt.

Goede vraag: waarom zou iemand door jou geleid moeten worden? Wat heeft die ander daar eigenlijk aan?

Ik ben dol op dit soort vragen en Jones had er nog veel meer op zak. Waaronder de wat mij betreft ultieme vraag voor deze zomer: kijken je collega’s ernaar uit dat jij terugkomt van vakantie of niet?

Volgens hem hing het antwoord op die vraag vooral af van een andere kwestie: ben jij een bron van energie voor de mensen om je heen? Of ben je iemand die energie vraagt?

Tijdens de discussie die volgde bleken de studenten, afkomstig uit alle werelddelen, opmerkelijk eensgezind over de manier waarop je als leidinggevende energie kunt creëren. Een greep uit de woorden die voorbijkwamen: helderheid, inspiratie, erkenning, persoonlijke groei, integriteit en betekenisvolle doelen.

Interessant. Waar je ook vandaan komt en bij welk bedrijf je ook werkt, je verlangt uiteindelijk naar collega’s die een positieve invloed op je hebben. Mensen die je helpen boven jezelf uit te stijgen.

Alle aanwezigen hoopten bovendien stiekem dat ze zo iemand waren. Of op z’n minst zouden kunnen worden.

De column gaat verder onder de video.

Terug naar Jones. Volgens hem zijn er vier dingen nodig om te zorgen dat je een echte energiebron wordt voor de mensen om je heen. Samengevat in mijn eigen woorden:

1.Saamhorigheid

Je creëert een gevoel van gemeenschap. Iedereen wil graag ergens bij horen. En omdat sociale klasse, familie en kerk minder belangrijk worden in onze maatschappij, zoeken mensen dit steeds meer in hun werk. Goede leiders zorgen daarom voor saamhorigheid.

2.Waardering

Je zorgt dat mensen zich gewaardeerd voelen. Aandacht, complimenten, loftuitingen. Effectieve managers zoeken telkens weer gelegenheden om mensen aan te moedigen. Een mooie uitspraak van Jones: „De soundtrack van iedere organisatie zou vooral positief moeten zijn.”

3.Plezier

Je zorgt voor opwinding en plezier. Volgens Jones is dit voor veel leidinggevenden een zeer confronterende vraag: „Am I exciting?” Het probleem is namelijk dat het juiste antwoord alleen kan worden gegeven door de mensen om je heen. Niet door jezelf.

4. Kwetsbaarheid

Je bent een echt mens. Over authenticiteit zijn boekenkasten vol geschreven, maar volgens Jones draait het in hoge mate om eerlijk zijn over je zwakheden. Wie zijn kwetsbaarheid toont wordt niet alleen sympathieker gevonden, maar krijgt ook meer hulp en hoort eerder waar collega’s zelf over twijfelen.

Het stuk van Goffee en Jones werd in 2000 uitgeroepen tot beste Harvard Business Review-artikel van het jaar. Volgens Jones (typisch Britse humor) omdat het heel Amerikaans eindigt. Met een advies van slechts vijf woorden: ‘Be yourselves – more – with skill’. Wees jezelf. Maar wel op zo’n manier dat je collega’s er ook iets aan hebben. Dan zien ze je graag weer terugkomen over een paar weken.