De Graafschap verliest kort geding tegen degradatie

Volgens de rechter zou het praktisch onhaalbaar zijn om De Graafschap in de eredivisie te houden.

Jeroen Jumelet/ANP

De Graafschap speelt in het nieuwe seizoen in de eerste divisie. De Graafschap wilde alsnog meedoen aan de eredivisie en daar met 19 clubs beginnen en spande een kort geding aan. De rechtbank in Utrecht heeft dat nu afgewezen. Het zou praktisch onmogelijk zijn om 19 clubs in de eredivisie te hebben, oordeelde de rechter:

Het toevoegen van een extra team aan het competitieprogramma, dat begin augustus van start gaat, is onhaalbaar. Een extra club in de eredivisie heeft gevolgen voor het hele competitieprogramma van de eredivisie, maar ook voor de eerste divisie. Naast alle uitgangspunten van de KNVB zoals uit/thuis-verhouding en verdeling van live tv-wedstrijden zal er ook met gemeenten en politie moeten worden afgestemd. In drie weken is dat praktisch onmogelijk.

De Superboeren, zoals De Graafschap ook al genoemd wordt, verloren in mei in de derde ronde van de play-offs van Go Ahead Eagles, waardoor de club op sportieve gronden degradeerde. Doordat de licentie van FC Twente werd ingetrokken, mochten de Doetinchemmers alsnog in de eredivisie blijven. De beroepscommissie van de voetbalbond vernietigde dat licentiebesluit echter, waardoor De Graafschap toch degradeerde.

De club uit Doetinchem opent het nieuwe seizoen door het verlies van het kort geding op vrijdag 5 augustus. De Graafschap speelt dan thuis, tegen FC Eindhoven.

De Graafschap heeft nog wel de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar het is nog onduidelijk of de clubleiding daartoe besluit.