De baas belt: je moet nú 3 miljoen euro overmaken

Wie een onverwachte e-mail van de hoogste baas ontvangt, moet even goed opletten – zeker als hij of zij vraagt een groot geldbedrag over te maken.

Afgelopen weken zijn op grote schaal voorbereidingen getroffen om Nederlandse bedrijven op te lichten door middel van ‘ceo-fraude’. Een aantal bedrijven is deze weken zelfs al slachtoffer geworden. Ze leden bij elkaar bijna een miljoen euro schade, zegt een politiewoordvoerder.

Ceo-fraude is een relatief nieuwe vorm van fraude waarbij de fraudeur zich voordoet als de topman (ceo) van het bedrijf en een onwetende werknemer per e-mail opdracht geeft een groot geldbedrag over te maken naar een buitenlandse bankrekening. Het e-mail adres lijkt doorgaans sterk op het échte e-mailadres, en verschilt alleen door bijvoorbeeld de toevoeging ‘nl-’. Dan krijg je bijvoorbeeld: naam@nl-bedrijfsnaam.com.

De afgelopen weken zijn 180 van zulke nieuwe domeinnamen aangemaakt die sterk lijken op de echte e-mailadressen van Nederlandse bedrijven. Dit ontdekte het ‘high tech crime team’ van de politie deze week. Zo’n groot aantal in korte tijd heeft het team nog niet eerder aangetroffen, zegt een politiewoordvoerder. „Ceo-fraude is echt een probleem.”

Het vermoeden is dat fraudeurs via deze domeinnamen van plan zijn ceo-fraude te plegen of dus zelfs al plegen. Op de lijst staan bekende bedrijven als Blokker, Hema, Aegon, Robeco en Shell, zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk, een voorlichtingsorganisatie gesubsidieerd met overheidsgeld. Ook staan er ziekenhuizen op, zoals het Erasmus MC in Rotterdam. Met alle bedrijven en organisaties op de lijst is inmiddels contact opgenomen, om ze te waarschuwen.

Ceo-fraude is een groeiend fenomeen. Wereldwijd heeft deze vorm van fraude bedrijven 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro) gekost, schat de Amerikaanse FBI. Het aantal pogingen is de afgelopen anderhalf jaar met 1.300 procent gestegen. In Nederland werden sinds vorig jaar 27 pogingen gewaagd, volgens de Fraudehelpdesk. Zeven Nederlandse bedrijven trapten er in.