Airbnb wil geen gegevens delen met Amsterdam

Airbnb zegt in een blog de privacy van verhuurders en gasten te willen beschermen.

Advertenties voor Amsterdam op de website van Airbnb op een smartphone.
Advertenties voor Amsterdam op de website van Airbnb op een smartphone. Foto Remko de Waal / ANP

Huizenverhuurwebsite Airbnb wil geen gegevens delen met de gemeente Amsterdam over individuele aanbieders die de regels overtreden. Dat heeft het bedrijf vrijdag in een blog laten weten.

Momenteel onderhandelt Airbnb met Amsterdam over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Laatstgenoemde partij wil dat het bedrijf meer doet om illegale hotels tegen te gaan. Een simpele oplossing hiervoor zou zijn als Airbnb de gegevens van overtreders zou delen of hen van het platform zou weren. Maar Airbnb wil alleen anonieme gegevens verstrekken “om de privacy van onze verhuurders en gasten te beschermen”, zo staat in de blogpost. Wel wil Airbnb Amsterdam “helpen op te treden tegen overtreders”.

De gemeente Amsterdam laat weten dat de uitgangspunten die Airbnb beschrijft “niet als een verrassing” komen. Hoe Airbnb de stad gaat helpen illegale hotels aan te pakken “is onderwerp van gesprek”. “Dat gesprek voeren we met elkaar en niet via de media.”

NRC-journalist Mirjam Remie, die zich specialiseert in Amsterdam:

“Er werd al niet verwacht dat Airbnb de gegevens zou verstrekken aan Amsterdam. Eerder dat Airbnb een andere handreiking zou doen om de handhaving van illegale hotels, die een groot probleem zijn in Amsterdam, te vergemakkelijken. Airbnb is altijd van mening geweest dat handhaving een taak van de gemeente is. Met deze blog worden de onderhandelingen op scherp gezet. Airbnb laat hiermee nog eens duidelijk zien: dit is ons standpunt en wij wijken niet.”

Regels

Meer dan 14 duizend Amsterdammers verhuren hun appartement aan toeristen. De gemeente staat dit toe, op voorwaarde dat dit hooguit zestig dagen per jaar gebeurt en er niet meer dan vier personen tegelijk in een woning verblijven. Amsterdam wil optreden tegen mensen die de website gebruiken om geld te verdienen aan appartementen waar alleen nog maar toeristen in verblijven en waar niet gewoon meer in gewoond wordt.

Airbnb bagatelliseert het probleem waar de gemeente op wijst. Volgens de website houdt het gros van de aanbieders zich aan de regels en is slechts een kleine groep in overtreding. Die laatste groep is niet welkom op de website en wordt ook actief geweerd, aldus Airbnb.

Lees hier een artikel over illegale hotels in de hoofdstad: Keurige kamers, louche praktijk

Ook wijst Airbnb erop dat de website voor flink wat inkomsten voor de hoofdstad zorgt. In de blog spreekt de verhuurwebsite van 380 miljoen euro. Airbnb:

“Airbnb heeft bijgedragen aan de diversificatie van toerisme in Amsterdam en verspreidt gasten en opbrengsten over de stad naar nieuwe wijken en lokale bedrijven. Twee derde van de Airbnb-gasten komen buiten het stadscentrum.”

Samenwerking

Dat het Amsterdam menens is, blijkt uit het feit dat de gemeente gedreigd heeft de bestaande samenwerking met Airbnb op te zeggen als de website niet meer gegevens over louche verhuurders doorgeeft. Op dit moment wordt door Airbnb toeristenbelasting geïnd, die wordt afgedragen aan de gemeente. De website belooft verder verhuurders op de regels in de hoofdstad te wijzen.

In 2015 huurden zo’n 575.000 mensen een woning in Amsterdam via Airbnb. In totaal stelden 14.200 Amsterdammers hun woning beschikbaar via de website voor een gemiddelde duur van 28 dagen. Hiermee werd gemiddeld 3.800 euro verdiend. Huurders verbleven door de bank genomen 3,3 nachten in de Airbnb-woningen.