‘Agressief, depressief en zeer op zichzelf’

Profiel Er zijn geen aanwijzingen dat de dader van Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, banden had met terreurgroep IS. Bouhlel wekte volgens zijn buren niet de indruk praktiserend moslim te zijn.

De flat in Nice waarin Bouhlel woonde.
De flat in Nice waarin Bouhlel woonde. Foto AP

De man die donderdagavond op de Promenade des Anglais in Nice met een vrachtwagen 84 mensen doodde, waaronder tien kinderen, en kort na de aanslag werd doodgeschoten is Mohamed Lahouaiej Bouhlel, bevestigde de Franse openbaar aanklager François Molins vrijdag op een persconferentie.

De 31-jarige Bouhlel was getrouwd en had drie kinderen. Maar het belangrijkste tot nu toe: er zijn geen aanwijzingen dat Bouhlel banden had met de terreurgroep Islamitische Staat. De man was wel een bekende van de politie en had een strafblad, maar Franse noch Tunesische veiligheidsdiensten hadden hem in het vizier als geradicaliseerde moslim of iemand met buitengewone interesse voor religie, aldus Molins.

Dat beeld, van religieuze fanatiekeling, komt ook niet naar boven in getuigenissen van zijn buren, die hem omschrijven als „een zwijgzame man die erg op zichzelf was en niet groette”.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel werd in 1985 geboren in de stad Msaken niet ver van de badplaats Sousse in het noordoosten van Tunesië. Sousse kwam vorig jaar in het nieuws vanwege een aanslag op het strand waarbij 37 doden vielen. Bouhlel bezocht zijn geboortestad vier jaar geleden voor het laatst, zo meldden Tunesische veiligheidsdiensten op vrijdag. Of hij goede banden had met zijn thuisland is niet bekend.

Bouhlel woonde al jaren in Nice en werkte als chauffeur bij een bezorgdienst. Hij zou nog niet zo lang geleden zijn vrachtwagenrijbewijs hebben gehaald. In de gehuurde vrachtwagen die hij donderdagavond bestuurde, werden door de politie naast documenten, een automatisch pistool, twee nepwapens en een niet-werkende granaat aangetroffen. Ook lag er een fiets in de laadbak, waarmee Bouhlel de truck die ochtend had opgehaald bij een verhuurbedrijf in een buitenwijk van de stad.

Volgens personen in Bouhlel’s directe omgeving wekte hij niet de indruk religieus te zijn en bezocht hij geen van de achttien moskeeën in de stad. Wel was Bouhlel een goede bekende van de politie. Hij had een flink strafblad gevuld met geweldsdelicten en vuurwapenbezit. In maart dit jaar zou hij nog zijn veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Waarvoor precies is niet bekend.

Een buurvrouw, de 40-jarige Jasmine, verklaarde tegen een journalist van de Britse krant The Guardian dat Bouhlel een knappe man was die nooit antwoord gaf als ze hem tegenkwam.

„Het enige dat ik weet is dat hij problemen had met zijn vrouw, maar haar of hun kinderen zagen we nooit. Hij zat vaak in een café verderop waar hij gokte en dronk.”

De lokale krant Nice Matin citeerde een vriend van de dader die zei dat Bouhlel in scheiding lag en leed aan een depressie. Ook zou hij steeds agressiever zijn geworden.

In zijn persconferentie verklaarde de openbaar aanklager verder dat Bouhels echtgenote bij een huiszoeking in hun appartement in de wijk Nord is aangehouden en dat zij wordt vastgehouden voor verhoor. Ook zouden spullen in beslag zijn genomen en schreven Franse media dat er een gecontroleerde ontploffing bij de woning zou hebben plaatsgevonden.

Blijft over de grote vraag of Bouhlel een religieus motief had, of dat problemen in de privésfeer aanleiding vormden voor zijn daad. Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord, al gaan onderzoekers ter plaatse en terrorisme-experts uit van een vooraf geplande terreurdaad. In het geval de actie toch religieus geïnspireerd was, rijst de vraag of de dader in zijn eentje handelde - een zogenaamde ‘lone wolf’– of dat hij een gecoördineerde actie uitvoerde in opdracht van een terreurgroep. De aanslag is nog niet opgeëist.