Aantal huizenverkopen in Londen halveert na Brexit

Onzekerheid

Het aantal transacties op de Londense huizenmarkt is scherp gedaald na het Britse referendum. Ook de vraagprijzen kelderden.

Londense woningmarkt stagneert.
Londense woningmarkt stagneert. Foto iStock

Het lijkt wat vroeg om drie weken na de keuze voor een Brexit de economische gevolgen hiervan waar te nemen, maar toch duiken al de eerste data op die een indruk geven van de directe consequenties.

Vooral in de huizenmarkt is veranderd gedrag waar te nemen, mede door de ontstane onzekerheid en onduidelijkheid. Die zijn nooit bevorderlijk voor langetermijninvesteringen.

Het aantal verkochte woningen in Londen is de eerste twaalf werkdagen na het referendum met 43 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, zo berekende vastgoedconsultant Lonres, meldt persbureau Bloomberg. Het aantal aangeboden woningen daalde met een kwart.

Londen is daarmee ook de enige plek in het Verenigd Koninkrijk waar de huizenprijzen op dit moment dalen, stelt RICS, een internationale brancheclub van taxateurs.

Data van Zoopla, een soort Britse Funda, tonen dat van de 6.000 panden die sinds het referendum in Londen zijn aangeboden, ruwweg 1.000 daarvan de vraagprijs is verlaagd, zo schrijft The Economist.

Voor het hele land zijn de verwachtingen op de huizenmarkt somberder geworden. Uit een enquête onder haar achterban blijkt dat ruim een kwart van de taxateurs van RICS de komende drie maanden minder transacties verwacht. Sinds 1998 was volgens de branchevereniging haar achterban niet zo negatief.

Maar de afkoeling van de huizenmarkt is niet alleen aan de Brexit toe te schrijven. In Londen daalden de prijzen ook al vóór het referendum. Het aanbod van woningen in het VK daalde in juni overal, behalve in Noord-Ierland.

Wat ook een rol speelt is de extra belasting op tweede huizen die in april is ingegaan. Daar is een extra overdrachtsbelasting van 3 procent van de aankoopprijs geïntroduceerd.

Dat heeft eerder dit jaar geleid tot extra snelle aankopen om het nieuwe belastingregime voor tweede huizen te ontlopen. Dat verklaart de scherpe terugval ook voor een deel.

De huizenprijzen in Londen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. De gemiddelde huizenprijs in Londen ligt nu omgerekend rond de 630.000 euro. Volgens sommige deskundigen is de vastgoedmarkt in Londen oververhit en is een afkoeling meer dan welkom. Of dat nu komt door een Brexit of niet, het is volgens die experts heel gezond als er een correctie op de plaatselijk huizenmarkt komt.