Aanslag met truck op viering van Franse eenheid

Terreur

Vrachtauto rijdt in op menigte na vuurwerkshow in Nice: zeker 84 mensen doodgereden.

Foto Reuters/ Eric Gaillard

Met een terreuraanslag, op een voor Frankrijk ongekende wijze, heeft een man gisteravond zeker 84 mensen gedood door in de badplaats Nice met een grote vrachtwagen in te rijden op de menigte die naar vuurwerk had staan kijken. Er zijn nog zeker 18 mensen levensgevaarlijk gewond.

Getuigen vertelden hoe een witte vrachtwagen tegen 23.00 uur met hoge snelheid inreed op de duizenden mensen op de beroemde Promenade des Anglais. Het vuurwerk ter viering van Quatorze Juillet, de nationale feestdag, was net voorbij.

„De chauffeur slingerde om maar zo veel mogelijk mensen te raken”, vertelde een ooggetuige tegen de Franse tv-zender BFM. Sommige mensen sprongen vanaf de twee meter hoge kademuur op het strand om zich in veiligheid te brengen.

De vrachtwagen reed, volwassenen en kinderen omver rijdend, bijna twee kilometer over de rijweg en het brede trottoir van de boulevard in Nice. De chauffeur is door politie-agenten doodgeschoten nadat hij begon te schieten met een pistool.

In de vrachtwagen, een gehuurde 25-tonner, zijn papieren gevonden van een 31-jarige Tunesische Fransman die wegens kleinere vergrijpen bekend was bij de politie, maar niet geregistreerd stond bij de inlichtingendiensten. Inmiddels zou de Franse politie hebben bevestigd dat de gevonden papieren van de chauffeur zijn. In de vrachtwagen zouden ook een granaat en twee geweren zijn gevonden.

In het verleden hebben aanhangers van Islamitische Staat soortgelijke aanslagen uitgevoerd in Canada en het Verenigd Koninkrijk. Voor de aanslag in Nice had tegen het middaguur nog niemand verantwoordelijk opgeëist.

In een toespraak donderdagnacht maakte president Hollande bekend dat de noodtoestand, ingesteld na de aanslagen in Parijs in november, met drie maanden zal worden verlengd. Ook worden er reservisten van politie en leger opgeroepen ter versterking, na een maand waarin het EK Voetbal veel energie heeft gekost. Zij moeten onder andere worden ingezet bij grenscontroles.

„Noch de plaats noch de datum zijn toevallig”, zei veiligheidsexpert Claude Moniquet vrijdagmorgen tegen FranceInfo. Op de nationale feestdag, 14 juli, herdenkt Frankrijk de bestorming van de Bastille in 1789, die wordt beschouwd als het begin van de Franse revolutie. Nice heeft een verleden als badplaats voor de rijke Europese adel, maar onder de 350.000 inwoners zijn ook tientallen Syriëgangers.

In zijn nachtelijke tv-toespraak zei president Hollande: „Heel Frankrijk wordt bedreigd door fundamentalistisch islamitisch terrorisme.” Hij herhaalde dat Frankrijk zijn militaire aanwezigheid in Syrië en Irak wil uitbreiden. „Frankrijk is in rouw gedompeld door deze tragedie.”

Aanslag in Frankrijk pagina 2 t/m 7Liveblog nrc.nl