Zorgautoriteit akkoord met fusieplannen VUmc en AMC

De samenvoeging is een stap dichterbij. Wel moet de ACM nog toestemming geven.

Archiefbeeld van het VUmc.
Archiefbeeld van het VUmc. Foto Remko de Waal / ANP

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft toestemming gegeven voor de fusieplannen van de Amsterdamse academische ziekenhuizen VUmc en AMC. Voor de plannen definitief kunnen worden, is wel nog toestemming nodig van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Aan de samenwerking wordt al jaren gewerkt.

De fusieplannen moesten van de toezichthouders verschillende keren nader worden uitgewerkt. Zo stelde de ACM twee jaar geleden onder meer vast dat de organisaties eerst juridisch goed gescheiden moesten zijn voordat er goedkeuring verleend kon worden om ze volledig samen te voegen. De ziekenhuizen besloten toen de procedure stil te leggen.

Zorg niet in gevaar

De NZa ziet er op toe dat de voorbereidingen voor de fusie goed verlopen. Dat is het geval, meldt de autoriteit op haar website:

De NZa is van oordeel dat de betrokken partijen hun personeel, cliënten en overige stakeholders zorgvuldig hebben betrokken bij de voorbereiding van de fusie. Daarnaast brengt de voorgenomen fusie de cruciale zorg aan patiënten niet in gevaar.

Wanneer de ziekenhuizen hun plannen opnieuw zullen voorleggen aan de ACM, is nog niet bekendgemaakt. De ziekenhuizen zelf zeggen te hopen dat het “zo spoedig mogelijk” zal gebeuren.

Marc Levi, de scheidend bestuursvoorzitter van het AMC, zei woensdag tegen NRC te verwachten dat de fusie begin 2017 gerealiseerd is. Levi zelf krijgt een topfunctie bij de University College London Hospitals, een samenwerking tussen vijf academische ziekenhuizen. De fusie zou geen aanleiding geweest zijn voor zijn vertrek.