Onbekend schilderij van Dordrecht te zien in videoclip van Beyoncé

Hoe belandde de stompe toren van Dordrecht in de slaapkamer van Beyoncé? In de clip van Denial is een schilderij te zien, dat curator Sander Paarlberg van het Dordrechts museum herkende als een gezicht op Dordrecht. Maar het werk was hem onbekend. Na een zoektocht blijkt het in de Trinitatiskapel van de Luthers-Evangelische Gemeente in Dordrecht te hangen. Het is een werk uit 1950 van de schilder Wim Jansen (1923-1992), „bepaald geen bekende naam.” Hoe komt dit schilderij in de clip van de wereldberoemde zangeres? Hoogstwaarschijnlijk toeval, denkt Paarlberg: „puur een sfeervol schilderij om het interieur aan te kleden.” Na een zoektocht op internet blijkt dat het werk te vinden is op een Chinese site met stockfoto’s. Hoe het daarop terecht kwam, is een raadsel. Het schilderij wordt in oktober tentoongesteld in het Dordrechts museum. „We stellen de mooiste gezichten op Dordrecht tentoon. Eigenlijk is dit een matig stuk, maar het blijft ‘het schilderij van Beyoncé’.” (NRC)