Vrachtwagen rijdt in op menigte in Nice - 84 doden

Een vuurwerkshow ter viering van Quatorze Juillet was net afgelopen. De chauffeur is doodgeschoten.
Foto Eric Gaillard / Reuters

Bij een aanslag tijdens de viering van de nationale feestdag Quatorze Juillet in Nice, Frankrijk, zijn donderdagavond tientallen doden gevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve spreekt van 84 dodelijke slachtoffers. Tientallen mensen zijn zwaargewond, van wie achttien in kritieke toestand verkeren.

Nadat een vrachtwagen rond 23.00 uur op hoge snelheid het publiek inreed, werd de bestuurder gedood door de politie. Aanvankelijk werd gemeld dat er wapens en granaten in de vrachtwagen waren gevonden, maar een „bron nauw betrokken bij het politieonderzoek” sprak later van „niet-werkende granaat” en „lange nepgeweren”, zo meldt persbureau AFP.

Hoewel de antiterreureenheid nog onderzoekt of het een terroristische aanslag betreft - dus of een politiek of religieus motief achter de aanslag zit - sprak de Franse president Francois Hollande over een aanslag „waarvan het terroristische karakter niet ontkend kan worden”. Hij liet weten de noodtoestand - die na de aanslag in Parijs in november was ingesteld en eind deze maand zou aflopen - met drie maanden te verlengen. Hollande kondigde ook meer acties aan in Irak en Syrië tegen Islamitische Staat.

Twitter avatar fhollande François Hollande La France est éplorée, affligée, mais elle est forte et le sera toujours plus que les fanatiques qui veulent aujourd’hui la frapper. #Nice

‘Frans-Tunesische verdachte’

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is de chauffeur van de vrachtwagen doodgeschoten. Volgens een politiebron werden in de vrachtwagen identiteitspapieren van een 31-jarige Frans-Tunesische man gevonden, maar de identiteit van de dader is nog niet bevestigd. De verdachte was volgens de politiebron bekend bij de politie wegens diefstal en geweld, maar werd niet in de gaten gehouden door Franse veiligheidsdiensten. Ook over een motief van de aanslagpleger is nog niets bekend.

Lees de laatste ontwikkelingen op ons liveblog

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdagochtend desgevraagd weten nog geen meldingen van gewonde of vermiste Nederlanders naar aanleiding van de aanslag in Nice ontvangen te hebben. Nederlanders kunnen op de website ikbenveilig.rodekruis.nl van het Rode Kruis aangeven of ze veilig zijn, of dat ze iemand zoeken.

Promenade des Anglais

Het drama vond plaats aan de Promenade des Anglais, een grote weg langs de kustlijn. Daar had het publiek zich verzameld om naar het vuurwerk te kijken. De show was net afgelopen toen een vrachtwagen met hoge snelheid, en zigzaggend, op de mensen inreed.

Gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Taxi’s hebben mensen weggereden van de Promenade des Anglais. Op Facebook kunnen mensen via de ‘Safety Check’ aangeven of ze ongedeerd zijn in Nice.

De Franse president Francois Hollande vertrok in de nacht van donderdag op vrijdag naar het crisiscentrum, dat op het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgetrokken. De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is naar Nice voor crisisberaad. Vrijdagochtend reist Hollande, na een defensiebijeenkomst is Parijs, samen met premier Valls naar Nice.

De eerste beelden na de aanslag

Ooggetuigen

Volgens een verslaggever van persbureau AFP was de vrachtwagen die het publiek inreed wit. De lokale krant Nice-Matin heeft op Twitter een foto gezet, waarin politie-agenten zijn te zien bij een witte vrachtwagen:

Twitter avatar Nice_Matin Nice-Matin Le camion qui a foncé sur la foule https://t.co/h4QuBabJMx

Damien Allemand, journalist bij Nice-Matin, getuigt op de site Medium:

“Toen de vuurwerkshow afgelopen was, zijn we allemaal tegelijk opgestaan. We liepen in de richting van de trappen, als sardientjes in een blik. Ik zigzagde door de mensen om bij m’n scooter te komen die in de buurt geparkeerd was. Ik hoorde gegil. Mijn eerste gedachte: een idioot wilde vuurwerk afsteken maar had het niet onder controle… Maar nee. Een fractie van een seconde later komt een gigantische witte vrachtwagen met een gekkensnelheid op de mensen afrijden, terwijl hij aan het stuur trekt om zoveel mogelijk mensen te raken. De doodsvrachtwagen is maar op een paar meter van me langsgereden. Ik begreep het niet. Ik zag de lichamen als bowlingkegels rondvliegen. Ik hoorde geluid, geschreeuw dat ik nooit zal vergeten. Ik was versteend. Ik kon niet meer bewegen. Ik heb het alleen met mijn ogen gevolgd. Om me heen was het paniek. De mensen renden, gilden, huilden. Toen pas had ik het door en ben ik achter ze aan gerend.”

Frankrijk onder hoogspanning

Acht maanden geleden kwamen 130 mensen om het leven bij meerdere aanslagen in Parijs. De angst voor nieuwe aanslagen is groot in het land, dat daardoor onder hoogspanning staat. Het EK voetbal, dat tot afgelopen zondag plaatsvond, was zwaar beveiligd.

Promenade des Anglais: