Video: beroemdheden spreken zich uit tegen politiegeweld

Ze proberen aandacht te vragen voor het racismeprobleem, maar lang niet iedereen is positief over de actie.

Foto still video Mic

De politie schoot Rekia Boyd dood “omdat ze lachte”. Onderweg zijn naar zijn vrijgezellenfeest werd Sean Bell fataal. Lawan McDonald werd doodgeschoten omdat hij van de politie wegliep, Sean Bell juist omdat hij naar de politie toe liep.

In de video “23 manieren waarop je gedood kunt worden als je zwart bent in Amerika” vertellen beroemdheden als Alicia Keys, Rihanna, Lenny Kravitz, Beyoncé, Pink, Bono en Jennifer Hudson hoe zwarte Amerikanen doodgeschoten worden om banale acties. De lijst is gebaseerd op een artikel van Mic over politiegeweld naar aanleiding van de dood van Alton Sterling afgelopen week in Baton Rouge. Sterling verkocht cd’s.

Initiatiefneemster van de video Alicia Keys vindt dat het tijd is voor verandering. Ze heeft een petitie opgezet om systematisch racisme aan het licht te brengen bij president Obama en het Congres. Bij 100.000 handtekeningen moet het Congres de petitie behandelen.

Kritiek

De video is op de website van Mic sinds woensdag al meer dan zes miljoen keer bekeken, maar lang niet iedereen is positief. Op YouTube geven kijkers kritiek, variërend van “wat weten deze beroemdheden hier nou van, ze zijn niet eens allemaal zwart” en “Alicia Keys heeft haar huid gebleekt” tot “het is ook discriminatie om alleen zwarte slachtoffers van politiegeweld uit te lichten” en “de video is te kort door de bocht; er waren vast onderliggende redenen die leidden tot het doodschieten”.

De opmerkingen geven de gevoeligheid van de zaak duidelijk weer: politiegeweld en racisme zijn een probleem, maar het is bijna onmogelijk een campagne te maken die niet onmiddellijk bestookt wordt met kritiek als “maar blanken lopen ook gevaar” of “focus niet zo op kleur”.

Lees ook: Het racismedebat kentert snel, op z’n Hollands

Ook in Nederland lijkt het moeilijk een constructief debat te hebben over racisme. De discussie over zwarte piet, of de reacties op Sylvana Simons´ stap naar de politiek zijn hier voorbeelden van.