Vandaag in de Tour: geen maanlandschap door de harde wind

De aankomst op de Ventoux had de mooiste van deze Tour moeten worden, maar de laatste kilometers zijn geschrapt.

Het maanlandschap van de Kale Berg met op de top een weerstation.
Het maanlandschap van de Kale Berg met op de top een weerstation. Foto Koen van Weel/ANP

Etappe twaalf had de mooiste rit van deze Tour moeten worden. Een vurige strijd tussen Chris Froome en Nairo Quintana op de steile flanken van de wrede Mont Ventoux. Heroïek te midden van een desolaat, dystopisch maanlandschap van vele duizenden grijze steentjes. Reikhalzend werd uitgekeken naar quatorze juillet, de Franse nationale feestdag.

Tot een historisch gevecht gaat het donderdag niet komen. Natuurlijk kunnen Froome en Quintana nog verwikkeld raken in een felle tweestrijd, waarin ze elkaar tot het uiterste dwingen. Maar het decor is veranderd: woensdag besloot de organisatie van de Tour de laatste zes kilometer van de beklimming te schrappen. Precies de kilometers die de klim zo uniek maken.

De reden voor dat besluit waren de slechte weersvoorspellingen. Bij het weerstation op de top (1.912 meter) kunnen windstoten tot wel 100 kilometer per uur voorkomen. Bovendien daalt de temperatuur er tot een graad of vier. Te gevaarlijk voor de renners, zo oordeelde een teleurgestelde Christian Prudhomme, directeur van de Tour.

Het parcours

De etappe vanuit Montpellier eindigt daarom bij het restaurant Chalet Reynard, net onder de boomgrens. Vanuit Bédoin is dat een beklimming van 14 kilometer, met een gemiddelde stijging van dik acht procent. Na de eerste vlakke kilometers stijgt de weg echter veelvuldig met meer dan tien procent.

Voordat het peloton in Bédoin aankomt, hebben de renners er al 162 kilometer op zitten. Daarin moeten twee klimmetjes (van vierde en derde categorie) worden bedwongen. De kans dat de renners in de top van het klassement al op de Côte de Gordes en de Col des Trois Termes in de problemen komen, lijkt echter vrij klein.

Volgens het routeboek begint de Ventoux overigens niet in Bédoin, maar bij het kerkje Saint-Estève, op ruim tien kilometer klimmen van Chalet Reynard. Vanaf daar wordt het voor de coureurs meteen flink zwaar met in de eerste paar kilometers stijgingen tot 10 procent. Gedurende de klim verandert het landschap waarin de renners rijden geleidelijk van een bosrijk gebied naar een kale vlakte.

Tour de France

Het profiel van de Mont Ventoux. Tour de France

Simpson, Pantani en andere giganten

De beklimming van de Mont Ventoux is een garantie voor wielergeschiedenis. Het was op de flanken van de Kale Berg dat Tom Simpson op een warme 13 juli 1967 bewusteloos raakte en later stierf. De Britse coureur viel op 1,4 kilometer van de top van zijn fiets, stapte weer op, maar stortte even verderop weer in. In de helikopter op weg naar het ziekenhuis overleed de Brit op 29-jarige leeftijd aan een combinatie van warmte, uitputting en amfetaminegebruik.

Een ander verhaal met tragische afloop werd in 2001 geschreven door de Italiaan Marco Pantani. Il Elefantino won de Tour van 1998, werd in 1999 uit de Giro gezet vanwege te hoge hematocrietwaarden en kwam een jaar later voor eerherstel terug naar de Ronde van Frankrijk. Eerherstel kreeg Pantani, maar niet op de manier zoals hij gewenst had. Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux kon alleen Lance Armstrong de Italiaan volgen. De Amerikaan dacht Pantani een gunst te verlenen door hem de rit te gunnen, maar dat was tegen het zere been van Il Elefantino, die van mening was dat hij de etappe ook op eigen kracht kon winnen:

Uit het huidige peloton weet alleen de huidige drager van de gele trui Chris Froome hoe het is om winnend aan te komen bovenop de Kale Berg. De Brit deed het in 2013.

Wie gaat er winnen?

Maar tot het weerstation gaan Froome en Quintana het donderdag dus niet redden. Dus op welke renner moeten we letten bij de ingekorte aankomst op de ‘Reus van de Provence’? Onze wielerredacteur Maarten Scholten verwacht Nairo Quintana:

“Bijna geruisloos glipte hij door de Pyreneeën. Hij maakte een babbeltje met concurrent Chris Froome over de ingestorte boog na de Aspin, en dat de Brit de volgende dag de show stal en geel pakte, ach, moest hij daar wakker van liggen? Quintana staat nog maar een paar tellen achter, en het meeste klimwerk moet nog komen. Vorig jaar zette de Colombiaan zijn offensief te laat in, maar maakte hij grote indruk naar Alpe d’Huez. “Ik moet eerder aanvallen”, wist hij al voor deze Tour. Waarom niet op de Mont Ventoux, waar de beste klimmers wonnen? Van Gaul tot Pantani, al kreeg de laatste de zege tot eigen woede cadeau van Lance Armstrong.”