Topman van C&A spreekt over naziverleden familie

Onthulling Voor het eerst heeft Maurice Brenninkmeijer, topman van het mediaschuwe familiebedrijf C&A, een interview gegeven.

De Grote Marktstraat in het winkelcentrum van Den Haag.
De Grote Marktstraat in het winkelcentrum van Den Haag. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het C&A-concern en zijn schatrijke eigenaren, de familie Brenninkmeijer, zijn altijd zeer gesloten geweest voor de buitenwereld. Maar de Nederlandse bestuursvoorzitter Maurice Brenninkmeijer (55) maakte donderdag een uitzondering voor het Duitse weekblad Die Zeit. Daar gaat hij voor het eerst in op het naziverleden van de familie. Tot 2011 geloofde de huidige generatie dat hun familieleden alleen maar minimaal met de nazi’s hadden meegewerkt om het bedrijf te beschermen, maar de betrokkenheid bij het naziregime bleek veel groter.

De familie gaf in 2011 een Duitse historicus de opdracht de familiegeschiedenis in het Derde Rijk te onderzoeken, een studie die binnenkort in boekvorm verschijnt. Daaruit blijkt dat Russische vrouwen als dwangarbeiders in fabrieken van de Brenninkmeijers werkten, waarbij sommigen verhongerden. Ook weigerde C&A joden als werknemers, nog voordat de nazi’s aan de macht kwamen.

Brenninkmeijer noemt de bevindingen „verontrustend” en „schokkend”. Hij vermoedt dat zijn familieleden zo op het bedrijf waren gericht dat zij tot zulke „harteloosheid” in staat waren. Hij noemt sommige feiten „pijnlijk” en niet te bevatten.

Brenninkmeijer gaat ook in op de eis dat alle in het bedrijf werkzame aandeelhouders katholiek moeten zijn. Slechts 68 van de meer dan 1.000 nazaten van de oprichter zijn aandeelhouder. Alleen na een strenge en langdurige selectie kunnen familieleden managementfuncties in het concern bekleden en vervolgens pas aandeelhouder worden. Alleen kinderen van aandeelhouders komen in aanmerking om voor het concern te werken.

Die aandelen kunnen ouders niet aan hun kinderen vererven. Je kan alleen aandelen verwerven als je een leidinggevende positie binnen het familiebedrijf hebt verworven. Je financiën moet je dan uit handen geven aan Anthos, de privébank van de Brenninkmeijers. Alle handel in aandelen loopt via Cofra, de houdstermaatschappij van het concern in Zwitserland.

Normaal gesproken treden bestuurders van C&A op hun 55ste af, maar voor Maurice wordt een uitzondering gemaakt. De Nederlander woont in Zug, Zwitserland, waar ook het internationale hoofdkantoor is gevestigd.