De Thuiskok: Wildragout

Vorige week lanceerde de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging een app waarmee je kunt zien welke restaurants, ondernemers en jagers wild serveren of verkopen. Initiatiefnemer Joop Braakhekke noemde bij de lancering wild „het mooiste natuurlijke scharrelvlees dat er is”. Tijd om er dus eens mee te koken.

Hoewel Nederland niet per se bekend staat om de jacht, komt er zeker wild voor. Zo is de ree de meest voorkomende hertachtige in ons land. In de tweede helft van de 20ste eeuw was men bang dat het dier hier zou uitsterven, maar tegenwoordig is er sprake van overpopulatie. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de blokjes vlees hier 12 uur in marineren. Verhit de boter samen met de olie in een grote braadpan. Bak hierin het spek samen met de ui rondom aan. Haal met een schuimspaan het vlees uit de marinade en bak het even mee in de braadpan. Strooi de eetlepel bloem eroverheen en roer goed door. Giet de wildfond erbij en giet tot slot de marinade door een zeef bij het vlees. Breng het geheel aan de kook en sluit de pan met een deksel. Laat de ragout op een heel laag vuurtje minstens 1½ uur stoven. Voeg na de helft van de kooktijd de champignons toe. Serveer de ragout bijvoorbeeld met aardappelpuree.