Russische gangster struikelt over schietpartij bij duur restaurant

M/V in het nieuws

Zacharij Kalasjov was pas twee jaar op vrije voeten. Nu is een van de grootste criminelen van Rusland opnieuw ingerekend.

Zacharij Kalasjov tijdens zijn arrestatie.
Zacharij Kalasjov tijdens zijn arrestatie. Screengrab YouTube

Vettige grijze haren boven een vaal shirt, tegen een achtergrond van gebloemde tegels en potjes vitaminepillen. Zo toonde de Russische politie de grootste maffiabaas van het land in een filmpje aan de wereld.

De 63-jarige Zacharij Kalasjov, beter bekend onder zijn boevennaam Sjakro Molodoj (‘de jonge’), was pas twee jaar op vrije voeten, toen hij deze week in zijn eigen keuken in Moskou in de boeien werd geslagen. „Wat is uw status in de onderwereld?” doet een agent een poging tot ondervraging, maar de crimineel weigert stug voor de camera te antwoorden.

De arrestatie houdt verband met een vuurgevecht op de stoep van een duur restaurant in het centrum van Moskou. Kalasjov zou eigenaresse Zjanna Kim voor miljoenen hebben willen afpersen. Het liep uit op een grote schietpartij tussen handlangers van Kalasjov en hulptroepen van Kim, waarbij twee doden en vijf gewonden vielen.

De tekst loopt onder dit filmpje door:

Kalasjov, een in Georgië geboren Koerdische yezidi, wist de afgelopen decennia op te klimmen tot een van de invloedrijkste leiders van de Russische onderwereld. Hij wordt gezien als opvolger van de beruchte crimineel ‘Opa Hasan’, die in 2013 op klaarlichte dag in Moskou werd vermoord. Beide boeven behoren tot een netwerk van legendarische maffiabazen, die in de Sovjetjaren onder de geuzennaam ‘vory v zakone’ (‘dieven in de wet’) naam en faam verwierven.

De Russische criminele cultuur – veel geromantiseerd in verhalen en liedjes – gaat ver terug en heeft een bijna militaire hiërarchie. Volgens goed gebruik ontvangen ‘vory v zakone’ deze eretitel in de gevangenis van collega-boeven. Kalasjov ontving de zijne in de jaren zeventig, toen hij vastzat in Tbilisi. Na de val van de Sovjet-Unie consolideerde de Russische maffia haar macht en breidde de activiteiten met succes uit naar het buitenland. Volgens Amerika is Kalasjov de sleutelfiguur in het multinationale drugskartel ‘Broeders Cirkel’.

Uitgeleverd aan Spanje

Na drie mislukte aanslagen op zijn leven, verhuisde Kalasjov zijn afpers- en witwasimperium in 2000 naar Spanje. Daar werd zijn bende bij een politieactie grotendeels opgerold, maar Kalasjov zelf wist te ontsnappen en vluchtte naar de Verenigde Arabische Emiraten. In 2006 werd hij opnieuw gearresteerd en uitgeleverd aan Spanje, dat hem veroordeelde tot zeven jaar cel en een boete van 22 miljoen euro. Spanje wees hem na zijn vrijlating in 2014 uit naar Rusland.

Volgens Russische media onderhoudt Kalasjov uitstekende relaties met de Russische regering en geheime diensten. Dat bleek toen hij bij terugkeer in Moskou op het vliegveld werd onthaald door functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij namen hem mee voor een ‘preventief gesprek’, waarna hij mocht gaan. Sindsdien runde hij zijn organisatie vanuit de dure villawijk Roebljovka in Moskou, waar ook president Poetin woont. Of Kalasjov nu een veroordeling tegemoet kan zien, zal moeten blijken.

Lees ook: Zelfs het Kremlin weet niet meer hoe te reageren op pijnlijke onthullingen