Reactie ouders

Aan IS ontsnapte Laura Hansen was ‘kwetsbaar meisje’

Laura Hansen op Koerdische tv.
Laura Hansen op Koerdische tv.

De familie van Laura Hansen is „opgelucht en blij” dat de Nederlandse is weggekomen uit het gebied van terreurgroep IS. Dat laat haar vader, Eugène Hansen, weten aan NRC. Hij hoopt nu dat zijn dochter terugkeert naar Nederland.

De 21-jarige Laura uit Zoetermeer zou in september 2015 door haar man zijn meegenomen naar Syrië.

Koerdische Peshmerga-strijders hebben haar bevrijd, vertelde Laura dinsdag in een interview met het Koerdische televisiestation Kurdistan 24. Haar vader zou het contact met de strijdgroep hebben gelegd.

Uit veiligheidsoverwegingen wil vader Hansen niets zeggen over de operatie. Wel laat hij doorschemeren dat het een riskante operatie was, waarbij niet duidelijk was of Laura en de kinderen van 1 en 4 jaar oud het zouden overleven. „Maar niets doen was geen optie”, zegt Hansen. „Het gaat om je dochter.”

Nu ze is gered, hoopt hij dat Laura gauw op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet. Hij zegt niet precies te weten waar zijn dochter nu verblijft.

De Nederlandse vertelde dinsdag tegen Kurdistan 24 dat haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse komaf, haar overhaalde mee te gaan naar Raqqa in Syrië, door IS de hoofdstad van het kalifaat genoemd. Die stad wordt door IS gezien als de hoofdstad van haar kalifaat. Laura was door haar man „gehersenspoeld”, zegt haar moeder tegen de NOS. Volgens haar vader was Laura een kwetsbaar meisje en kampte ze al op het vmbo met problemen. Hierdoor zou zij een makkelijke prooi zijn geweest voor ronselaars.