Opnieuw groot mollenschandaal bij politie

Arrestatie Haagse agent In Den Haag is een politieagent gearresteerd die wordt verdacht van het doorspelen van informatie aan criminelen. Het is de tweede keer in een jaar dat bij de politie een dergelijk ernstig corruptieschandaal aan het licht komt.

Jeroen Jumelet / ANP

In Den Haag is de Rijksrecherche gestuit op een nieuwe omvangrijke corruptieaffaire binnen de Nederlandse politie. Er is een politieagent gearresteerd die ervan wordt verdacht jarenlang met behulp van vertrouwelijke opsporingsinformatie vanuit het politiekorps een criminele organisatie te hebben aangestuurd.

De nu 28-jarige agent van Marokkaanse afkomst heeft volgens de recherche structureel Marokkaans-Nederlandse criminele handlangers van vertrouwelijke politie-informatie voorzien. Hij is al op 1 juni aangehouden maar de afgelopen weken werd pas goed de omvang van het schandaal duidelijk. De verdachte zou lid zijn van een criminele groepering die zich vooral bezighield met drugshandel. Als de politie informatie kreeg over hennepplantages of opslagplaatsen van drugs speelde de agent die inlichtingen door naar criminele trawanten. Zij pleegden vervolgens, soms met veel geweld, ripdeals en namen drugs in beslag voordat de politie dit kon doen.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat er een zeer ernstig corruptieschandaal bij de politie aan het licht komt. Vorig jaar september werd na onderzoek van de Rijksrecherche een agent van de landelijke eenheid, Mark M. uit Weert, opgepakt. Hij wordt ervan verdacht uit meer dan honderd criminele onderzoeken informatie te hebben gestolen om het vervolgens door te verkopen aan de onderwereld.

Lees ook dit verhaal over politiemol Mark M.: Misdaadreporter werd politiemol

De nu gearresteerde Haagse agent wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van vier misdrijven: corruptie, schending van zijn ambtsgeheim, het medeplegen van inbraken en pogingen daartoe en deelneming aan een criminele organisatie.

Handlangers opgepakt

Drie van zijn vermoedelijke handlangers zijn inmiddels ook opgepakt. Eén van hen, een 27-jarige man uit Den Haag is eveneens op 1 juni aangehouden. Hij ontving de informatie van de verdachte agent en wordt daarmee ook verdacht van corruptie en deelneming aan de criminele organisatie. De andere twee verdachten, een 27-jarige man uit Leidschendam en een 29-jarige man uit Leidschendam zijn aangehouden op 14 juni en worden verdacht van inbraken en pogingen daartoe dan wel van het uitvoeren van voorbereidingshandelingen voor een inbraak. De raadskamer van de Haagse rechtbank besloot gisteren dat de gearresteerde agent in ieder geval nog zestig dagen in voorarrest moet zitten.

Geschrokken van omvang

De Rijksrecherche kwam de corruptiezaak in Den Haag op het spoor na een tip uit de onderwereld. Bij het OM en de politie is men zeer geschrokken van de omvang van de corruptie, vertelt een hooggeplaatste opsporingsbron. „We gaan ervan uit dat de hoofdverdachte agent bij de politie is gaan werken met het vooropgezette plan vertrouwelijke politie-informatie te kunnen vergaren.” Ook ten aanzien van de politiemol uit Weert heeft de Rijksrecherche steeds meer aanwijzingen dat hij bij de politie is gaan werken ten behoeve van criminelen. Al meteen tijdens zijn opleiding aan de Politieacademie heeft hij naar verluidt geheime politie-informatie gekopieerd naar zijn USB-stick.

Slag voor diversiteitsbeleid

De aanhouding van de van oorsprong Marokkaanse agent wordt door de politie gezien als een flinke slag voor het toch al moeizaam verlopend diversiteitsbeleid: het streven om meer agenten van allochtone afkomst aan te trekken. „De nu aangehouden politieman werd vorig jaar nog door de korpsleiding in Den Haag in het zonnetje gezet als een modelagent. Hij werd gehuldigd door zijn bazen en kreeg extra beloning vanwege zijn vele goede werk. Zijn arrestatie is een enorme slag voor het korps’’, aldus een bron in het Haagse opsporingsapparaat. De angst bestaat binnen politie en justitie dat deze corruptiezaak korpsen kopschuw maakt agenten van buitenlandse afkomst aan te trekken.

Het OM verwacht dat de Haagse verdachten op 9 september voor het eerst op een zogeheten pro forma zitting van de Haagse rechtbank zullen verschijnen. Het onderzoek van de Rijksrecherche naar de verscheidene politiemollen is nog in volle gang. De van corruptie verdachte agent Mark M. uit Weert werd vorige maand op last van de rechtbank in Den Bosch uit voorarrest ontslagen. De inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak is voor mei 2017 voorzien.

In de Haagse corruptiezaak is het voor de Rijksrecherche naar verluidt eenvoudiger bewijs te verzamelen. In de zaak tegen Mark M. heeft de politie grote moeite aan te tonen dat hij de gestolen informatie daadwerkelijk heeft verkocht. Alle verdachte afnemers en de mol zwijgen tegenover de politie.