Ook ontvoerde Wendel Meijer weer vrij

Vorige week werden in Noord-Holland los van elkaar twee mannen ontvoerd. Beiden zijn ze weer vrij.

Politie bij de plek waar Meijer werd ontvoerd.
Politie bij de plek waar Meijer werd ontvoerd. Foto Olim Bajmat / ANP

Wendel Meijer, die vorige week werd ontvoerd in Zaandam, is vrijgelaten. Dat heeft de politie donderdagavond gemeld. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. Eerder op de dag werd duidelijk dat ook Soufyan Essabaouni weer op vrije voeten is. De twee ontvoeringen werden door de politie met elkaar in verband gebracht.

De 36-jarige Meijer werd vorige week dinsdag meegenomen toen hij rond 21.30 uur zijn bedrijf verliet. De politie ging uit van een ontvoering omdat hij met geweld in een witte Audi werd gezet. Zondag werd een vergelijkbare, uitgebrande auto gevonden bij Almere. Het is onzeker of het om dezelfde auto gaat.

Beelden van de ontvoering werden door de politie verspreid via YouTube. De video is inmiddels offline gehaald. Wel waren de beelden donderdagavond nog te zien in de uitzending van Opsporing Verzocht waarin aandacht werd besteed aan de zaak.

Tweede ontvoering

Essabaouni, een 21-jarige Amsterdammer, werd twee dagen later meegenomen. Hij probeerde te ontkomen, maar werd vervolgens onder vuur genomen. Wat er daarna gebeurd is, zegt de politie nog niet precies te weten. Donderdagochtend kwam Essabaouni weer thuis.

De politie heeft de Amsterdammer nog niet kunnen spreken vanwege zijn “geestelijke toestand”. Wel zou hij “in goede gezondheid” verkeren. Hij is naar een veilige locatie gebracht.

De politie kon donderdag ook nog niet zeggen of het vermoeden dat de twee ontvoeringen verband houden terecht is. In Opsporing Verzocht zei de politie te denken dat de ontvoering het gevolg is van een ruzie in het criminele milieu, “mogelijk over een ripdeal”.