Longreads

Ook jij hebt waarschijnlijk een dubbelganger

Maar de kans is heel klein dat je die tegenkomt, blijkt uit deze longread van de BBC.

TwinStrangers

Er lopen meer dan zeven miljard mensen op aarde rond. Daar zal toch wel iemand tussen zitten die op jou en mij lijkt? Ja, luidt de volkswijsheid. Een enkeling durft zelfs een getal te noemen: iedereen heeft vijf à zes levende dubbelgangers.

Het is een fascinerend onderwerp dat wordt beschreven in oude verhalen, het is inspiratie voor dichters en koninginnen zouden zich doodschrikken bij het zien van hun dubbelganger.

De BBC probeert in deze longread dit onderwerp uit de volkswijsheden te halen en het te onderbouwen met cijfers en onderzoek. Allemaal om de vraag te beantwoorden: Hoe groot is de kans dat jij een dubbelganger hebt? Iemand die geen familie van jou is, maar toch heel erg op jou lijkt.

Ook wordt er uitgelegd hoe ons brein werkt: hoe herkennen we mensen? Welke fysieke eigenschappen zijn het belangrijkste voor het herkennen van iemand? Waardoor denken we soms iemand te herkennen, maar blijkt die later helemaal niet zo op diegene te lijken?

Lees het hele onderzoek: You are surprisingly likely to have a living doppelganger op de site van de BBC (Leestijd 10 minuten, 2.300 woorden).