‘Obama eerste president die ooit luiers verschoonde’

Dat schreven onder meer het AD, De Morgen en The Guardian

Foto AP

De aanleiding

Is een goede president ook een goede vader? Dat valt vies tegen, volgens het onlangs verschenen boek First Dads, parenting and politics from George Washington to Barack Obama. Daarin komen de ouderschapskwaliteiten van alle 43 Amerikaanse presidenten aan bod – 38 hadden eigen kinderen, de andere vijf adoptiekinderen.

De zoons van Franklin Roosevelt moesten een afspraak maken om hun vader te zien en Ronald Reagan, die zich als president nadrukkelijk uitsprak voor het belang van familie, had complexe en ook afstandelijke relaties met zijn kinderen. De beste vader van allemaal is volgens auteur Joshua Kendall de huidige president, Barack Obama.

Zijn boek kwam uit in mei en kreeg veel aandacht in Angelsaksische media. Rond de achttiende verjaardag van Obama’s oudste dochter Malia op 4 juli, besteedden ook Nederlandse en Belgische media aandacht aan het boek. Met „Obama is de eerste president die ooit luiers heeft verschoond”, wordt auteur Kendall daarin geciteerd.

Waar is het op gebaseerd?

Voor zijn boek deed historicus Joshua Kendall uitvoerig onderzoek naar het presidentiële vaderschap. Hij bestudeerde biografieën, memoires en correspondentie tussen leden van presidentiële gezinnen en hij interviewde kinderen en kleinkinderen van recente presidenten.

Wat blijkt? Vastbesloten niet te worden zoals zijn eigen vader, is Obama de meest toegewijde vader van alle presidenten. Hij eet vijf avonden per week met zijn dochters, las Malia alle zeven delen van Harry Potter voor en coachte het basketbalteam van zijn jongste dochter Sasha.

Met slechts een handjevol andere presidenten behoort Obama tot de ‘goede vaders’, met een zogenoemde autoritatieve opvoedingsstijl: zeer betrokken, maar met duidelijke grenzen voor het kind.

En, klopt het?

Is Obama dan ook de enige president die ooit een luier verschoonde? Het klinkt onwaarschijnlijk. Joshua Kendall nuanceert zichzelf desgevraagd per e-mail. „In het Engels zou mijn citaat betekenen dat Obama de eerste president is die op reguliere basis luiers heeft verschoond”, schrijft hij.

Dat lijkt al aannemelijker. Kendall vervolgt met de uitleg dat uit zijn onderzoek blijkt dat Obama een zomer lang de fulltime zorg voor Malia op zich nam, toen zij nog een baby was. „Voor zover ik weet heeft geen andere president voltijds voor zijn baby gezorgd, tijdens welke periode dan ook”, schrijft Kendall. „Dat betekent niet dat George W. Bush nooit een luier of twee heeft verschoond, maar er is geen bewijs dat hij dit regelmatig deed gedurende een periode van maanden of zelfs weken.”

Kate Brower, auteur van De Residentie, een geschiedenis van het Witte Huis aan de hand van getuigenissen van het personeel, ziet dat de stelling moeilijk te verifiëren is, maar denkt wel dat Kendall gelijk kan hebben. „Het is onwaarschijnlijk dat mannen van oudere generaties luiers verschoonden”, schrijft ze per e-mail. „Omdat presidenten veeleisende carrières hadden waarvoor ze veel reisden voordat ze in het Witte Huis terechtkwamen, waren ze vaak niet zo betrokken bij de zorg van hun kinderen als mannen met traditionelere carrières.”

Conclusie

Barack Obama is vrijwel zeker de president die het actiefst is in de opvoeding van zijn kinderen. Ook is hij de enige van wie bekend is dat hij in zijn eentje enige tijd voor een baby heeft gezorgd. Of Obama werkelijk de enige president is die een luier heeft verschoond, is niet te verifiëren, maar zelfs volgens de bron „niet waarschijnlijk”. We beoordelen de stelling daarom als ongefundeerd.

Floor Boon

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt