‘Nederland hoort bij innovatieleiders’

Op het gebied van het benutten van ICT voor de economie presteerde Nederland juist relatief iets slechter.

Met een geavanceerde 3D-printer willen artsen en onderzoekers van VUmc kraakbeenimplantaten printen.
Met een geavanceerde 3D-printer willen artsen en onderzoekers van VUmc kraakbeenimplantaten printen. Sander Koning / ANP

Nederland hoort dit jaar bij de groep leidende landen van de Europese Unie op het gebied van innovatie. Dat blijkt uit de European Innovation Scoreboard (EIS), dat donderdag werd gepubliceerd door de Europese Commissie. De kopgroep bestaat naast Nederland uit Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden. Nederland staat op de vijfde plaats.

Nederland presteert op de meeste vlakken boven het EU-gemiddelde, zoals op het vlak van wetenschappelijke publicaties. Over het algemeen presteert Nederland 21 procent beter dan gemiddeld in de EU. Zweden en Denemarken steken met kop en schouders boven de andere landen uit. Het slechtst presteren Bulgarije en Roemenië. De Europese Commissie kijkt bij het opstellen van de lijst naar zowel het bedrijfsleven als de publieke sector.

Lees ook: Beter klimaat start-ups is goed voor Europa én Nederland

Juist minder goed in benutten ICT

Op het gebied van het benutten van ICT voor de economie presteerde Nederland juist relatief iets slechter. Ons land zakte uit de top-5 van een ranglijst van de internationale denktank het World Economic Forum, mogelijk door de gestegen toegangskosten van ICT in Nederland.

Lees ook: Zij kregen alle grote tech-namen naar Amsterdam