Marcel Levi vertrekt onverwacht als bestuursvoorzitter van AMC

Interview

Marcel Levi vertrekt als bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum. Hij gaat naar Londen voor een topfunctie.

Foto Hollandse Hoogte

Marcel Levi (1964) vertrekt als bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum. Zijn vertrek komt aan de vooravond van de in 2014 aangekondigde fusie tussen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc, dat wordt geleid door oud-PvdA-leider Wouter Bos.

De mededingingsautoriteit ACM was aanvankelijk kritisch over de fusie. Daarop hebben de ziekenhuizen hun onderwijs- en ziekenzorgtak strakker juridisch moeten scheiden.

Volgens het AMC is er een „stevige basis” onder de fusie gelegd waardoor Levi’s opvolger „alle ruimte” heeft om de krachtenbundeling tot een succes te maken. Levi verwacht dat de fusie begin 2017 rond is.

De AMC-bestuurder gaat in Londen leiding geven aan een de University College London Hospitals – vijf academische ziekenhuizen. De fusie is niet de aanleiding voor zijn vertrek, zegt hij. „Dat was eerder een argument om het niet te doen. Want ik motiveer iedereen hier in het AMC om zich op te maken voor de grote stap en dan ga ik er zelf als het ware vandoor. Maar we gaan nu echt heel hard en we stevenen af op realisatie van de fusie begin 2017. Dus zo’n slecht moment is het niet.”

Levi geeft al zeven jaar leiding in het AMC. „Ik begon nét een beetje na te denken: zeven jaar is het minimum, misschien moet je bij tien jaar weg. Toen kwam dit aanbod. Het was een van de banen die op mijn lijstje stonden. Het is een supermooie tent.

„Toen ik er langer over nadacht kwam ik tot de conclusie: de enige reden om het niet te doen is Amsterdam en het AMC. En toen dacht ik: maar daar moet ik toch een keer weg. Na tien jaar ben je als leider niet effectief meer.”

Levi is een van de bekendste ziekenhuisbestuurders van Nederland. Via opinieartikelen en optredens in de media draagt hij veelvuldig bij aan de publieke opinie. Zo keerde hij zich in oktober 2014 hard tegen de farmaceutische industrie, die de prijzen van dure geneesmiddelen in zijn ogen bewust opdrijft en de „wanhoop van zieken vermarkt”.