Man krijgt celstraf voor beledigen koning

De man beledigde koning Willem-Alexander volgens de rechtbank op zijn Facebookpagina in een tekst en met een bewerkte foto.

Koning Willem-Alexander bezoekt een woonzorgcentrum.
Koning Willem-Alexander bezoekt een woonzorgcentrum. ANP / Bart Maat

Een 44-jarige man uit Kampen is veroordeeld tot een celstraf van 30 dagen, waarvan 16 dagen voorwaardelijk, voor het beledigen van koning Willem-Alexander. De man noemde de koning volgens de rechtbank vorig jaar op zijn Facebookpagina onder andere een ‘moordenaar’, ‘verkrachter’, ‘onderdrukker’ en ‘dief’. Daarnaast plaatste hij een gefotoshopte foto van een executie waarbij het hoofd van een slachtoffer was vervangen door dat van de koning.

De foto was van een executie zoals die worden uitgevoerd door de terroristische organisatie IS. De slachtoffers op de foto dragen oranje overalls. In de Facebooktekst vergeleek de man zichzelf met koning Willem-Alexander met teksten als “Hij is een moordenaar, IK niet!”.

Proeftijd

De rechtbank Overijssel veroordeelde de man voor het opzettelijk beledigen van de koning. De rechtbank schreef in het vonnis over zijn uitlatingen op Facebook:

“Dit klemt met name vanwege de staatsrechtelijke positie van de Koning en de verwevenheid met het staatsbelang. Dit gedrag is niet acceptabel in onze samenleving.”

Aangezien hij niet wilde meewerken aan een onderzoek door een psychiater of psycholoog, gaat de rechtbank er vanuit dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. De man hoeft niet opnieuw naar de gevangenis, omdat hij een jaar geleden veertien dagen in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Wel krijgt hij een proeftijd van twee jaar omdat de rechtbank niet uit kan sluiten dat hij een dergelijke actie zal herhalen.