Kamer tegen nieuwe Amerikaanse anti-terreurwet

Volgens de wet kunnen buitenlandse overheden, ook de Nederlandse, aansprakelijk worden gesteld voor terreuracties in de VS.

Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de indiener van de motie.
Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de indiener van de motie. Foto Martijn Beekman/ANP

De Tweede Kamer heeft protest aangetekend tegen een nieuwe anti-terrorismewet die in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wordt voorbereid. Volgens deze wet kunnen buitenlandse overheden, waaronder de Nederlandse, direct aansprakelijk worden gesteld voor in de Verenigde Staten gepleegde terreuracties. Een commissie uit het Congres houdt hierover donderdag een hoorzitting.

De in de wet genoemde aansprakelijkheid kan leiden tot “astronomisch hoge schadevergoedingen” vreest de Tweede Kamer. In een motie die bij het Huis van Afgevaardigden is bezorgd, zal de wet leiden tot “een grote en ongewenste inbreuk is op de Nederlandse soevereiniteit”. De motie is afgelopen week met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

Het Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA), indiener van de motie, stelde eerder ook al vragen over de wet. Hij vindt het onwenselijk dat op basis van deze wet een Amerikaanse burger de mogelijkheid krijgt via de Amerikaanse rechter de Nederlandse staat aansprakelijk te stellen voor terreuracties als vast komen zou te staan dat deze in Nederland zijn voorbereid. Volgens hem is de zogeheten Justice Against Sponsors of Terrorism Act (Jasta) in strijd met internationale verdragen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft toegezegd dat hij de zaak samen met zijn collega Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zal uitzoeken.