Ja, de deal is nog haalbaar

Afval

De val van het pond maakt de overname van Van Gansewinkel door de Britse concurrent Shanks in één klap stukken duurder.

Een vuilniswagen van afvalverwerker Van Gansewinkel. Vorige week maakte het bedrijf bekend met Shanks een „Europese alliantie” te willen vormen.
Een vuilniswagen van afvalverwerker Van Gansewinkel. Vorige week maakte het bedrijf bekend met Shanks een „Europese alliantie” te willen vormen. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Ja, hij had er rekening mee gehouden. Maar ook weer niet echt. Toen die vrijdagochtend bleek dat de Britten tóch voor een Brexit hadden gestemd, zat hij met zijn vrouw in Portugal. „Ik heb de hele ochtend bellend achter haar aangelopen, winkel in, winkel uit.”

Is de deal nog haalbaar? Dat moest Marc Zwaaneveld, bestuursvoorzitter van afvalbedrijf Van Gansewinkel, uitzoeken. De val van het pond maakte de beoogde overname door Britse concurrent Shanks in één klap stukken duurder.

De deal bleef haalbaar. Vorige week maakte Van Gansewinkel bekend in te zetten op een „fusie” met Shanks en een „Europese alliantie” te willen vormen. Shanks betaalt de aandeelhouders van Van Gansewinkel 306 miljoen euro in contanten en een belang van ongeveer 29 procent in het nieuwe bedrijf.

Het is toch geen fusie?

„Technisch gezien is het een overname, ja. Maar het is ook een fusie van gelijken. Bij ons werken 4.350 mensen, bij Shanks 3.500. Als het vóelt als een overname, wordt integratie geen succes. Het is ook de bedoeling dat het nieuwe bedrijf een nieuwe naam krijgt.”

Welke nadelen heeft de Brexit voor de overname?

„Door het dalende pond is de overname duurder. Maar Shanks heeft de meeste omzet al in euro’s en dat wordt straks in ponden uitgedrukt nog meer waard.”

De Brexit blijkt een veel kleinere hobbel voor Shanks, dat al een paar jaar aast op Van Gansewinkel, dan het schuldenprobleem dat Zwaaneveld vorig jaar moest zien op te lossen.

In 2007 kochten private-equitypartijen CVC en KKR de afvalverwerker. Een flink deel van het overnamebedrag belandde als schuld op de balans. Dat bracht het bedrijf in grote problemen. CVC en KKR wilden er in 2014 weer vanaf, maar niemand deed een hoog genoeg bod. Vorig jaar gaven ze hun aandelen aan zo’n zestig schuldeisers. Die scholden in ruil 500 miljoen euro van de 809 miljoen schuld kwijt. En nu wil Shanks wél kopen.

Vindt u de reddingsactie geslaagd?

„Ja. We hebben meer adem gekregen door die afschrijving van 500 miljoen. Ook onderdeel van de herfinanciering was een vijfjarenplan dat de nieuwe aandeelhouders hebben geaccepteerd. We hebben daardoor kunnen investeren in nieuwe installaties, in een glasfabriek, een grondstoffencentrum, rollend materieel. En we hebben gereorganiseerd en slecht renderende onderdelen in Tsjechië en Polen verkocht. En gelijk zie je dat de interesse van overnamepartijen groter wordt.”

Toch was 2015 niet een goed jaar. Minder omzet, minder resultaat, minder cashflow.

„Ja, het was een moeilijker jaar, maar wel volgens plan. Het afstoten van die onderdelen kostte tientallen miljoenen aan omzet. En voor de herfinanciering hebben we veel kosten moeten maken aan advocaten en adviseurs. Maar de eerste helft van 2016 is al veel beter.” 

Hoe kan dat?

„Er is niet meer afval, maar de marges zijn beter. Door overcapaciteit in afvalverbranding waren de prijzen zo omlaag gegaan, het was echt doorgeslagen. Maar de ovens zitten tegenwoordig ook vol met Brits afval. Groot-Brittannië wil minder storten, dus komt het hierheen. De markt herstelt. Ik ben de prijzen met een paar procenten gaan verhogen. Ik heb klanten verteld dat het niet kan voor dit bedrag. Een groot deel accepteert dat. We hebben er nu netto zelfs klanten bij. ”

Gaat Shanks saneren?

„In beginsel hoeft er niks afgestoten te worden. Er is wel wat overlap in gewoon bedrijfsafval, maar we passen goed bij elkaar. Shanks is sterker in de Randstad, wij daarbuiten. Wij zijn goed in glas en elektronica, zij in sloop en gevaarlijk afval. Samen kunnen we werk maken van de circulaire economie.”

Moet je daarvoor per se groot zijn?

„Ja. We willen van een recylingbedrijf een grondstoffenbedrijf worden, dat materialen opwerkt en teruglevert aan fabrikanten. Dat doen we nu al voor Miele en dat gaan we voor veel meer fabrikanten en producten doen. Maar daarvoor moet je genoeg spullen inzamelen en daar is groei voor nodig.”

Blijft u de baas?

„Dat weet ik wel, maar ik kan er nog niks over zeggen.”