IS claimt neerhalen Syrisch gevechtsvliegtuig

De piloot zou door militanten van de terreurorganisatie zijn ‘gekruisigd’.

Rekruten van het Syrische leger in een militair trainingskamp in Damacus bijeen voor de Iftar in de vastenmaand ramadan.
Rekruten van het Syrische leger in een militair trainingskamp in Damacus bijeen voor de Iftar in de vastenmaand ramadan. Foto Omar Sanadiki/ Reuters

Militanten van Islamitische Staat (IS) hebben een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald vlakbij de oostelijke stad Deir al-Zor. Dat melden de terreurorganisatie via haar persagentschap Amaq en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het is nog onduidelijk wanneer dit heeft plaatsgevonden.

Amaq toonde videobeelden waar een brandend vliegtuig te zien is die neerstort op rotsachtige ondergrond. Ook waren delen van een lichaam te zien van de vermoedelijke piloot. Volgens het Observatorium hebben de militanten van de terreurorganisatie het lichaam ‘gekruisigd’.

IS schoot in april ook vliegtuig uit de lucht

Het gevechtsvliegtuig zou zijn neergehaald bij de heuvels van Thardah, ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van de militaire luchtbasis van Deir al-Zor. Het is niet bekend hoe de militanten het vliegtuig hebben neergehaald. Volgens het Observatorium werd in april ook een Syrisch vliegtuig uit de luchtgeschoten door militanten van IS, daarnaast zouden ze in de afgelopen maanden ook twee helikopters hebben neergehaald.

IS en het Syrische leger vechten al maandenlang om de gelijknamige oostelijke provincie Deir al-Zor. Het oosten van de provincie, ingeklemd tussen provincie Raqqa en Irak, is in handen van IS, terwijl het Syrische leger de luchthaven in handen heeft en het gedeelte van de provinciestad aan de rivier de Eufraat.