Hongarije stuurt tienduizend agenten naar grens Servië

Het is bedoeld als afschrikkings- middel. Human Right Watch meldt dat grenswachten ook geweld gebruiken om migranten tegen te houden.

Een archieffoto uit september 2015 van migranten die worden aangehouden door de Hongaarse politie.
Een archieffoto uit september 2015 van migranten die worden aangehouden door de Hongaarse politie. Foto Atilla Kisbenedek/ AFP

Hongarije is bezig met een grote operatie om migranten te verhinderen om het land binnen te komen. Er zouden ongeveer tienduizend politiemannen en agenten zijn ingezet bij de Servische grens, zo meldt de BBC.

Het leger moet een 175 kilometer lang grenshek op de grens met Servië, dat vorig jaar september werd gebouwd, versterken. De grens is de toegangspoort tot de Europese Unie, aangezien Servië niet en Hongarije wel tot de EU behoort.

Hongaarse wet zorgt voor problemen in Servië

De troepenmacht moet zorgen voor handhaving van een nieuwe wet die het mogelijk maakt om iedereen die illegaal het land binnenkomt en zich op 8 kilometer van de grens bevindt terug te sturen naar Servië. Zo laat NRC-correspondent Roeland Termote weten:

“Het was al bekend dat Hongarije zesduizend agenten zou sturen naar de Servische grens, nu blijkt dat ook soldaten hier deel vanuit maken. Zij moeten vooral migranten afschrikken om naar Hongarije te komen”.

Door de wet zouden migranten zelfs tot aan de hoofdstad Boedapest kunnen worden opgepakt en het land uitgezet, zo schrijft de BBC. Voor de nieuwe wetgeving kwamen per dag ongeveer 130 migranten het land binnen.

Effect van dit Hongaarse beleid is dat Servië grote problemen heeft bij de opvang van migranten, zo melden ngo’s aan de nieuwswebsite Balkan Insight. In de Servische hoofdstad Belgrado verblijven duizenden migranten in parken en andere openbare plekken.

Geweld om migranten tegen te houden

Migranten die de grens bij Hongarije proberen te passeren worden soms ook met geweld teruggestuurd. Dat maakte Human Right Watch (HRW) op woensdag bekend in een kritisch rapport. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie spraken met 41 asielzoekers en migranten, tientallen medewerkers van ngo’s en medewerkers van de Hongaarse Immigratiedienst. Een van de migranten laat weten dat hij tezamen met ongeveer veertig anderen twee uur lang werd geslagen.

“Vijf of zes soldaten pakten ons om ons een voor een te slaan. Ze maakten onze handen vast aan onze rug met plastic handboeien en daarna sloegen ze ons met hun vuisten, met wapenstokken en schopten ze ons”.

Eerder had VN-Vluchtelingenorganistatie UNHCR ook al kritiek op de grenscontrole van Hongarije.

Lees ook een reportage van correspondent Roeland Termote: ‘Excessief geweld’ bij Hongaars hek

Migranten die ervoor kiezen om op een legale manier asiel aan te vragen ondervinden ook veel problemen. Per dag mogen slechts tientallen mensen de zogenoemde ‘transitzone’ betreden, vlak voor het Hongaarse hek. Dat is een afgesloten grindstrook met enkele containters. Artsen zonder Grenzen verstrekt water, voedsel en medische hulp, maar toiletten zijn niet aanwezig. Veel van de migranten moeten dagenlang wachten voordat ze doorgelaten worden.