Hongaarse schrijver Péter Esterházy (66) overleden

Hij werd vooral bekend van Harmonia Caelestis, dat over zijn adellijke familie gaat.

Péter Estherházy in juni dit jaar.
Péter Estherházy in juni dit jaar. Foto: Zoltan Balogh/MTI/ AP

De Hongaarse schrijver Péter Esterházy is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie via uitgever Magveto. Esterházy leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker.

Esterházy werd als zoon van een adellijke familie in 1950 in Boedapest geboren. Hij behaalde in 1974 een graad in wiskunde, maar besloot zich toe te leggen op de literatuur. In 1979 werd hij bekend met Een roman van productie. Boeken als Stroomafwaarts langs de Donau, Een vrouw, en Reis naar het einde van het strafschopgebied volgden, maar internationaal vergaarde hij vooral veel faam met Harmonia Caelestis uit 2000. Het werk is gebaseerd op de geschiedenis van Esterházy’s adellijke familie. Kort nadat hij het boek had afgerond, ontdekte Esterházy dat zijn vader informant was geweest onder het communistische regime.

In 2004 kreeg de schrijver de Vredesprijs van de Frankfurter Buchmesse wegens de “scherpzinnige stem van een generatie die geboren werd in het spoor van destructie”.

Esterházy’s ziekte diende als inspiratie voor zijn laatste boek, De Schuldige, dat een half jaar geleden verscheen. Zijn boeken zijn in 24 talen vertaald.

In 2002 werd Esterházy door NRC geïnterviewd toen hij in Nederland was voor het Crossing Border Festival: Esterházy laat fictie en non-fictie met elkaar botsen