Hollande: noodtoestand eindigt nog deze maand

In april werd besloten de verhoogde staat van paraatheid over het EK voetbal en de Tour heen te tillen.

Foto François Mori / AFP

Frankrijk heeft besloten om de noodtoestand niet nog eens te verlengen. Daarmee komt er op 26 juli een einde aan de verhoogde staat van paraatheid die sinds de aanslagen van 13 november in het land van kracht is. Die mededeling deed president François Hollande donderdag tegenover journalisten.

Persbureau Reuters tekende uit de mond van Hollande op:

“We kunnen de noodtoestand niet oneindig verlengen, dat zou onzinnig zijn. In zo’n geval zouden we niet langer een republiek zijn waar de letter van de wet in elke situatie wordt gehanteerd.”

Dat de Franse president de noodtoestand niet weer uitbreidt, lag voor de hand. Op 24 juli eindigt in Parijs namelijk de Tour de France en dan zijn de grote sportevenementen in Frankrijk afgelopen. Door de noodtoestand in april nog een keer met drie maanden te verlengen, had de politie tijdens de Tour en het EK voetbal extra bevoegdheden om op te treden.

Mensenrechtenorganisaties waren bezorgd

Volgens premier Manuel Valls kon Frankrijk het niet permitteren om het EK te laten plaatsvinden zonder dat de noodtoestand gold. Hij zei daar in april over:

“Bij zo’n groot evenement - dat een feest moet zijn, maar tegelijkertijd veilig - moeten we de veiligheid garanderen.”

Mensenrechtenorganisaties toonden zich het afgelopen halfjaar meerdere keren bezorgd over het aanhouden van de noodtoestand. Zij vreesden voor een “permanente uitzonderingssituatie”, die zou leiden tot discriminatie en excessief geweld. Tijdens de noodsituatie kan zonder tussenkomst van een rechter preventief huisarrest worden opgelegd.

Lees ook: ‘Noodtoestand Frankrijk leidt tot schending mensenrechten’.