Gouden uurtje

NRC-fotograaf geeft aan de hand van zijn eigen reisfoto’s een cursus (vakantie)fotografie. Les 3: licht.

Licht en de stand van de zon kunnen zeer bepalend zijn voor een foto. Midden op de dag staat de zon vrij hoog en is het licht neutraal en hard. ’s Ochtends en aan het eind van de dag staat de zon laag en is het licht veel geler van kleur. Wanneer je in zo’n ‘gouden uurtje’ een foto met tegenlicht enigszins onderbelicht, krijg je prachtige silhouetten en een vol-gele, warme kleur. Onderbelichten doe je als volgt: stel handmatig scherp op je onderwerp, draai weg en neem alleen de lucht in beeld en druk de ontspanknop half in, bepaal dan je definitieve compositie (met je onderwerp weer scherp in beeld) en druk af. Maak dit soort foto’s bij voorkeur terwijl je op het schermpje van je camera kijkt. Je ziet dan direct het resultaat en je beschadigt je ogen niet door te lang in de zon te kijken.