Fusie van AMC en VUmc stap dichterbij

Ziekenhuizen

De krachtenbundeling van de Amsterdamse universitaire medische centra AMC en VUmc is een belangrijke stap dichterbij gekomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte donderdag bekend de aanvraag van partijen goed te keuren. De ziekenhuizen kunnen hun fusieplannen nu voorleggen aan de karteltoezichthouder Autoriteit Consument en Markt.

Eerder deze week maakte bestuursvoorzitter Marcel Levi van AMC bekend te vertrekken. Hij gaat in Londen een samenwerkingsverband van vijf academische ziekenhuizen leiden. Levi rekent erop dat de fusie vanaf begin 2017 formeel rond is.

De ziekenhuizen werken al sinds 2011 aan een fusie. De NZa is van oordeel dat de betrokken partijen „hun personeel, cliënten en overige stakeholders zorgvuldig hebben betrokken” bij de voorbereidingen. Daarnaast brengt de fusie de cruciale zorg aan patiënten niet in gevaar.

De NZa toetst bij fusies in de zorg of de besluitvorming goed is verlopen. Dat is een procedurele toets, de NZa beoordeelt niet de inhoud van de plannen. De ACM toetst of de fusie geen nadelige gevolgen heeft voor de concurrentie. Eerder splitste VUmc al de onderwijstak van de ziekenhuistak op aandringen van mededingingsautoriteiten. (NRC)