Froome valt en rent de berg op. Wat gebeurde er?

Opeens toont de regie beelden van de chaos: stilstaande fietsen en een gele trui die de steile Ventoux oprent.

Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

Thomas de Gendt is amper als eerste de streep op de Mont Ventoux gepasseerd of de Franse regie schiet naar een ander beeld. Renners die tot stilstand komen, een motor die de steile weg verspert en aan weerszijden verbaasd kijkende toeschouwers. Complete chaos.

De televisiemotor komt weer op gang en de renners rijden door. Rechts van de weg staat Richie Porte, die kort daarvoor samen met Chris Froome en Bauke Mollema bij de andere favorieten was weggereden. Het volgende beeld is historisch: klassementsleider Froome, die in zijn hele trui, zonder fiets, de berg op rent.

Lees ook: Aan wie ligt het nu eigenlijk, dat dit gebeurde?

De tekst gaat verder onder de video:

Tientallen meters sprint de Brit, totdat hij wordt bijgehaald door een materiaalwagen van de organisatie. Hij krijgt een fiets, maar die is te klein. Een paar honderd meter later wordt het rijwiel ingewisseld voor een fiets van zijn ploeg. Woest stampend en in paniek legt Froome de laatste meters tot de streep af. De schade op de finish: 1.40 minuut op Mollema.

Bauke Mollema toonde zich voorafgaand aan de Tour al bezorgd over de chaos in het peloton. Daar werd te weinig aan gedaan, vond de Nederlander.

Waarschijnlijk een toeschouwer

Wat is hier gebeurd? Hoe ging Froome van jager naar prooi? Het blijkt de stilstaande motor te zijn, die de Brit ten val bracht. Waarschijnlijk moest de bestuurder abrupt remmen voor een toeschouwer die de weg opstapte. Gezien de enorme drukte op flanken van de Ventoux geen rare verklaring.

Na een dik uur zonder gele trui krijgt de tweevoudig Tourwinnaar het tricot toch terug. De jury besluit hem dezelfde tijd te geven als Bauke Mollema en zijn tijdverlies weg te strepen. Schade is er dus niet, de beruchte Ventoux heeft het klassement nauwelijks opgeschud. Maar deze beelden gaan de wielergeschiedenis in.