Frankrijk

‘Deskundige’ steelt mogelijke tekening van Leonardo da Vinci

Een ‘deskundige’ in Bordeaux die de echtheid van een mogelijke tekening van Leonardo da Vinci moest beoordelen, is er volgens berichten in de Franse pers met het werk vandoor gegaan. Een bejaarde vrouw van rond de tachtig jaar was met tekening, waarop naast het profiel van een donkere vrouw de handtekening van Da Vinci staat, naar hem toegekomen. De vrouw had de tekening ooit van haar vader gekregen, een antiquair. Zij had het werk jarenlang bewaard maar wilde het nu verkopen. De expert is met het werk verdwenen en ook zijn bedrijf blijkt niet meer te bestaan. Als de tekening een echte Da Vinci is, zou de waarde tientallen miljoenen euro’s zijn. Maar dat was nu juist de vraag. Een andere expert, die de tekening een jaar of tien geleden bekeek, concludeerde dat de maker iemand anders was: Bartolomeo Passarotti, een andere Italiaanse kunstenaar uit de 16de eeuw. Ook in dat geval is de tekening waardevol. Die kan dan honderdduizenden euro’s opbrengen. (NRC)