Excuses lid Hooggerechtshof voor kritiek op Trump

Ginsburg zei er niet aan te moeten denken dat Trump, volgens haar een “bedrieger”, aan de macht komt.

Ruth Bader Ginsburg (links) en Donald Trump.
Ruth Bader Ginsburg (links) en Donald Trump. Foto Tim Sloan / Kena Betancur / AFP

De hoge rechter Ruth Bader Ginsburg heeft spijt van haar kritiek over Donald Trump. Het 83-jarige lid van het Hooggerechtshof zei onder meer in een interview met The New York Times zich niet voor te kunnen stellen hoe de Verenigde Staten er uit zou zijn als Trump aan de macht kwam. Ginsburg noemt haar uitspraken nu “onverstandig”, meldt persbureau AP.

Ginsburg uitte dit weekend in het interview met The New York Times haar zorgen over een eventueel presidentschap voor Trump:

“Voor het land kan het vier jaar zijn. Voor het hof kan het - ik wil er niet eens over nadenken.”

Een dag eerder had Ginsburg vergelijkbare kritiek geuit op Trump tegenover persbureau AP. Maandag noemde ze Trump tegenover CNN een “bedrieger”.

“Schande”

Trump noemde het “hoogst ongepast” dat een rechter van het Hooggerechtshof zich mengt in een politieke campagne:

“Ze maakt het Hof ten schande en ik vind dat ze zich tegenover het Hof moet verontschuldigen. Ik kon het niet geloven toen ik het zag.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Justice Ginsburg of the U.S. Supreme Court has embarrassed all by making very dumb political statements about me. Her mind is shot - resign!

Ginsburg bood donderdag haar excuses aan in een verklaring die werd verspreid door het Hooggerechtshof, aldus AP. Ze zegt daarin dat rechters terughoudend moeten zijn in hun commentaar op kandidaten voor een publieke functie en belooft in de toekomst voorzichtiger te zijn.