EU: ook Google op je eigen site is ‘oneerlijk’

Er lopen nu drie onderzoeken van de Europese Commissie naar mogelijk machtsmisbruik van Google.

Foto Jeff Chiu / AP

De Europese Commissie schroeft de druk op Google verder op. De Amerikaanse internetgigant zou concurrentie blokkeren op websites van anderen, zoals nieuwssites die Google Search gebruiken. Daarnaast is er meer bewijsmateriaal verzameld dat Google zijn eigen shoppingsuggesties voortrekt op Google Search.

In totaal heeft de EU nu drie pijlen gericht op Google. Er loopt ook al een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik in Android, het besturingssysteem dat op meer dan 80 procent van de smartphones staat. Google voegt daaraan zijn eigen apps toe, en dwingt daarbij een prominente plek af.

Google Search op je eigen site

Donderdagmiddag gaf de Europese Commissaris van Mededinging, Margrethe Vestager, toelichting op de nieuwe bezwaren.

“We zijn bang dat Google de concurrentie dwarsboomt om advertenties te plaatsen op websites van anderen”, schrijft Vestager. Het gaat om sites als online winkels, telecomproviders en nieuwsmedia die Google Search gebruiken op hun eigen site. Bij de zoekresultaten worden advertenties getoond (Adsense for Search heet deze functie, die sinds 2006 bestaat).

Bij de resultaten worden advertenties getoond en als de gebruiker daarop klikt krijgen zowel Google als de website in kwestie een deel van de opbrengst.

Google stelt hoge eisen aan de ‘direct partners’ die Adsense for Search gebruiken en dwingt exclusiviteit voor zichzelf af. Zoekadvertenties van concurrenten zijn niet toegestaan, er moet een minimumaantal Google advertenties getoond worden en Google bemoeit zich met de vormgeving van andermans advertenties. Dat schaadt de concurrentie, vindt de EU .

Lobbyisten tevreden met aanklacht

Google houdt zich in een officiële reactie op de vlakte:

“Wij vinden dat onze innovaties en productverbeteringen hebben geleid tot meer keuze voor Europese consumenten en concurrentie bevorderen. We zullen de vernieuwde zaken van de Commissie bestuderen en over enkele weken met een gedetailleerde reactie komen.”

De bezwaren die de EU stuurt maken onderdeel uit van een lobbystrijd die al jarenlang tegen Google gevoerd wordt. Microsoft heeft zich inmiddels uit die juridische strijd teruggetrokken maar dat heeft geen gevolg voor de lopende zaken, die in theorie tot miljardenboetes kunnen leiden. Ook Oracle en nieuwsuitgevers maken zich zorgen over de macht van Google.

Lees ook: de strijd tegen Google

De EU verzamelde ook meer bewijs voor de bestaande aanklacht over Googles eigen prijsvergelijken. Vestager: “We hebben een sterkere onderbouwing voor onze klacht dat Google zijn eigen prijzenvergelijkingsdienst voortrekt in zijn zoekmachine. Daardoor zien consumenten de meest relevante resultaten niet.”

FairSearch, een lobbygroep die Google aanklaagt, reageert tevreden en vergelijkt de bezwaarschriften die de EU naar Google stuurt met de mededingingszaken tegen Microsoft en Intel, die destijds tot torenhoge boetes leidden.

Het Britse Foundem, een van de websites die Google aanklaagt over prijsvergelijking, vindt dat de stapsgewijze benadering van de Commissie de zaak vertraagt.

“We respecteren de grondige, stap-voor-stap aanpak van de Commissie maar Googles anti-comptetieve praktijk vraagt om een snellere aanpak.”