En dan rent opeens de gele trui zonder fiets de Mont Ventoux op

Tour de France

Een absurde Touretappe: de val van Chris Froome, het rennen, de onzekerheid over de tijden. „Er was helemaal geen plek daar.”

Voor Le Chalet Reynard staat een massa mensen in vertwijfeling. Het trio Richie Porte, Chris Froome en Bauke Mollema reed een fractie geleden nog zij aan zij als beste klassementsrenners van deze Tour op de finish af, maar het volgende moment roept de speaker dingen die ook voor wartaal zouden kunnen doorgaan.

„Ze liggen op de grond, een motor reed ze aan, en kijk, de gele trui gaat nu rennend de Mont Ventoux op. Quelle image.”

De Tour op zijn kop waar dat al zo vaak gebeurde – op de flanken van de Kale Berg – maar nog nooit op deze manier. Mollema is al aan het uitfietsen met een rode handdoek in zijn nek als Chris Froome hoofdschuddend over de finishlijn komt, nota bene na Nairo Quintana, die hij een paar kilometer daarvoor met een tweetal felle demarrages op de knieën had gekregen.

Mollema zoekt naar woorden om te beschrijven wat er in hemelsnaam allemaal gebeurd is daarnet, in de slotkilometer van de twaalfde etappe. Het ging zo snel, hij weet het niet eens precies. Zijn fietscomputer geeft een dalende hartslag aan, van 125 naar 120, terwijl hij de ketting over alle versnellingen laat gaan om het zuur uit zijn benen te trappen. „Het was bizar. We reden daar met drie man en voor ik het wist lagen we onderuit, ik ging over de kop. Volgens mij door een motor of zo, die stilstond, of het publiek dat heel nauw was. Er was helemaal geen plek daar.”

Er staan geen dranghekken

Duizenden wielerfans zijn op de nationale feestdag naar de beklimming van de Mont Ventoux gekomen en hopen zich op bij het steilste stuk van de Ventoux. Door het verplaatsen van de finishlijn – vanwege de extreme windstoten – is het nu te druk op dat gedeelte en dranghekken staan er niet, het overgrote deel daarvan ligt langs het stuk dat de renners dit jaar niet op hoeven. De wind had het onmogelijk gemaakt ze te verplaatsen.

„Op 500 meter dacht ik al: als dit maar goed gaat, met al die motoren daarvoor”, analyseert Mollema. „Ik viel volgens mij bovenop Froome waardoor ik redelijk snel mijn fiets weer kon pakken, maar die andere mannen hadden wat meer problemen. Ik denk dat Froome gewoon pech heeft.”

Waar is Froome eigenlijk? Bij de bus van Team Sky een paar honderd meter verderop niet, daar komt wel Wout Poels naar buiten om zijn verhaal te doen, met een bedrukt gezicht. „Weer die motoren hé”, zegt hij. „Het gaat de laatste tijd al zo vaak mis, met die aanrijdingen en nu dit. Ik hoop dat ze alle tijden gelijktrekken.”

Een uur nadat de Belg Thomas De Gendt de grootste zege uit zijn carrière heeft geboekt, zijn alle truien uitgedeeld, maar niet die van de nummer één in het algemeen klassement. Feitelijk heeft Froome een minuut verloren en is Adam Yates de nieuwe leider. Dat wordt aanvankelijk ook bekendgemaakt, maar snel weer ingetrokken.

Er bestaat een driekilometerregel, maar die geldt alleen bij een vlakke rit: bij een valpartij in de laatste drie kilometer worden alle tijden dan gelijkgetrokken. Verwarring alom. Het publiek aan de finish begint opstandig te worden. Bijna niemand daar heeft gezien wat er precies gebeurd is – live was niets te zien – maar ze willen nu hun gele trui zien.

Toeschouwers blokkeren de weg

Beelden van de valpartij duiken online op. Te zien is hoe een motor van tv-zender France 2 abrupt moet stoppen omdat toeschouwers de weg blokkeren. Porte knalt achterop en valt, Froome en Mollema duikelen over hem heen. Mollema raapt zijn fiets van de grond en vliegt naar de finish, zonder na te denken.

Froome is het grootste slachtoffer want hij kan niet verder op zijn fiets. In een reflex zet hij het op een lopen – quelle image. De noodfiets die hij krijgt aangereikt van een neutrale wagen heeft de verkeerde pedalen en is veel te klein. Lange minuten later kan hij zijn weg vervolgen, maar zijn klassement lijkt naar de knoppen.

Langs de evacuatieroute naar de top van de Ventoux staat Sky-ploegleider Nicolas Portal. Hij voelt zich totaal verloren, zegt hij. „Wielrenners nemen zoveel risico’s, in een afdaling, met regen. En dan gebeurt dit. Maar de motorrijder moeten we niet beschuldigen. Er was gewoon geen ruimte.” Een verslaggever heeft goed nieuws voor hem: Froome twitterde net zelf dat hij gewoon in het geel blijft. Portal begint te glimlachen.

Als de Kale Berg leegloopt en de wind er de voorspelde stormkracht bereikt, komt de organisatie van de Tour de France met een officieel communiqué. Froome en Porte krijgen dezelfde tijd als Mollema – zij hadden alle drie evenveel hinder ondervonden van de valpartij. De finishtijd van Quintana, Alejandro Valverde en Tejay van Garderen wordt gelijkgetrokken met die van Adam Yates omdat ook zij gezamenlijk werden opgehouden.

Bauke Mollema, geklommen van plaats vijf naar vier, reageert teleurgesteld op Twitter: ‘Iedereen krijgt bonustijd. Vraag me af wat er gebeurd zou zijn als alleen ik onderuit was gegaan.’