Een goede lens is goud waard

Een politieman in Rotterdam tikte NRC-fotograaf David van Dam laatst op de rug terwijl hij ’s avonds aan het fotograferen was voor de krant. „Waarom werk je niet met een flitser?” In de Tweede Kamer werd hij tijdens een debat aangesproken door minister Van der Steur met de vraag van welk merk zijn fototoestel was.

Wekelijks krijgt Van Dam vragen over zijn camera en de rest van zijn uitrusting: welk type camera heb je, hoeveel lenzen, waar moet ik op letten bij de aanschaf van een spiegelreflex?

Van Dam geeft deze zomer in NRC een cursus (vakantie)fotografie – over compositie, perspectief, klikmoment. Maar daarnaast is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de apparatuur waarmee je fotografeert. Met de zomervakantie in zicht vragen we een aantal NRC-fotografen om tips. Waar werken ze mee en wat nemen ze mee op reis?

Carlijn Vis