Drieduizend toeristen geëvacueerd om bosbranden

Op vier campings zijn tenten en bungalows in vlammen opgegaan. Niemand raakte gewond.

Jeff Pachoud/AFP

In Zuid-Frankrijk zijn woensdag drieduizend vakantiegangers geëvacueerd vanwege bosbranden, zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor zover bekend zijn er geen vakantiegangers gewond geraakt. Wel raakten twee brandweermannen gewond bij het blussen. Inmiddels is de brand onder controle.

Hevige wind wakkerde een brand aan bij Le Barcarès, aan de Middellandse Zee, en richtte veel schade aan. Zo zijn op vier verschillende campings ongeveer dertig tenten en bungalows in vlammen opgegaan. Het is nog onduidelijk of de brand is aangestoken.

Twitter avatar MeteoLanguedoc Météo Languedoc Images supplémentaires de l’#incendie en cours dans l’#Aude à #Mailhac. Pics C. Reynes/ K. Resplandy https://t.co/8iNviHIRR4

Een andere brand verwoestte meer dan 120 hectare dennenwoud tussen Béziers en Carcassonne. Zes blusvliegtuigen hielpen bij het blussen. Er waren zo’n vierhonderd brandweermannen bezig beide branden te blussen.


Ook in andere delen van Europa woedden bosbranden. Daardoor werden dinsdag in het uiterste zuiden van Spanje, niet ver van Gibraltar, 545 mensen naar een veilig onderkomen gebracht.

Tour de France

Niet alleen vakantiegangers kregen woensdag met de hevige wind en bosbranden te maken, ook de Tour de France ondervond hinder. Zo zorgde de straffe wind in de eerste kilometers van de elfde etappe tussen Carcassonne en Montpellier voor valpartijen: meerdere renners werden omgeblazen.

Vanwege de verwachte harde wind is de route van de twaalfde etappe aangepast. De renners rijden donderdag niet naar de top van de Mont Ventoux, die door het kale landschap en de harde wind te gevaarlijk is.