‘Donald Trump kiest Mike Pence als running mate’

Vrijdag volgt de officiële bekendmaking, maar Amerikaanse media melden donderdag al dat Trump Pence kiest.

Donald Trump en Mike Pence tijdens een verkiezingsbijeenkomst, afgelopen dinsdag.
Donald Trump en Mike Pence tijdens een verkiezingsbijeenkomst, afgelopen dinsdag. REUTERS/John Sommers II

Mike Pence wordt de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat melden bronnen aan The New York Times en Roll Call, een doorgaans goed geïnformeerde site over de Amerikaanse politiek.

In het Trump-kamp wordt Pence’s kandidatuur bevestigd, noch ontkend. De woordvoerder van de Republikeinse presidentskandidaat wijst naar vrijdag, als om 11.00 uur lokale tijd de officiële bekendmaking is van Trumps running mate.

Twitter avatar JasonMillerinDC Jason Miller 1/2 A decision has not been made by Mr. Trump. He will be making a decision in the future…
Twitter avatar JasonMillerinDC Jason Miller 2/2 …and will be announcing his Vice Presidential pick tomorrow at 11am as planned.

Ook volgens NRC-correspondent Guus Valk is nog niks zeker:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De best ingevoerde journalist rondom Trump zegt: wacht nog even. #pence https://t.co/tQa5ceMfpt

Later op de avond werd Newt Gingrich live op Facebook geïnterviewd, die ook wordt getipt als mogelijke running mate. Hij had nog niks gehoord van Trump. Volgens hem gaat de keuze om een “medepiraat” zoals Gingrich zelf, of een “relatief stabiel en normaal persoon” (Pence).

Pence was eerder voor Cruz

De keuze voor Pence, nu nog gouverneur van Indiana, komt niet als een verrassing. Trump was dinsdag in Indiana en verscheen daar samen met hem in het openbaar. De multimiljardair noemde Pence toen “een vechter, een bouwer, een patriot”.

Met Pence krijgt Trump een ervaren kandidaat voor het vicepresidentschap: hij zat liefst zes termijnen in het Huis van Afgevaardigden. Pence staat bekend als zeer conservatief. Hij was een fel tegenstander van de noodsteun aan banken onder president Bush, alsmede de uitbreiding van Medicare. Opvallend is dat Pence eerder nog Ted Cruz steunde als kandidaat voor de Republikeinse Partij.

Lange tijd werd er gespeculeerd over wie de running mate van Trump zou worden. Naast Pence werden ook Newt Gingrich, Chris Christie en Jeff Sessions genoemd. Woensdagavond zou Trump daar zelfs nog gesprekken mee hebben gevoerd. De Republikein zou bij zijn keuze voor een vicepresidentskandidaat in een lastig dilemma zitten. Ging hij voor ervaring, of toch liever iemand met wie hij kon scoren? NRC maakte eerder deze video over het proces achter het kiezen van een running mate, alsmede de mythes die daar bij horen:

Lees het hele stuk hier: Hoe kies je de beste running mate?