Froome behoudt gele trui ondanks valpartij

Door een val verloor Chris Froome 1.40 minuut. De jury besloot zijn tijdverlies echter te schrappen, waardoor hij de gele trui behoudt.

Foto Bernard Papon / Reuters

De etappe naar de Mont Ventoux is donderdag op bizarre wijze geëindigd, toen klassementsleider Chris Froome tegen een plots remmende motor aanreed en ten val kwam. De Brit was op dat moment weggereden bij bijna al zijn concurrenten en leek een beslissende slag te kunnen slaan in deze Tour. Na zijn val verloor Froome 1.40 minuten op de groep met klassementsrenners.

Door die achterstand zou Froome zijn gele trui zijn kwijtgeraakt aan Adam Yates. De organisatie van de Tour besloot het tijdverlies van de Brit echter weg te strepen, waardoor de renner van Sky alsnog de gele trui krijgt. Ook onder meer Nairo Quintana en Richie Porte worden gecompenseerd voor de val.

Lees ook: Froome valt en rent de berg op. Wat gebeurde er? en aan wie ligt het nu eigenlijk, dat dit gebeurde?

Bauke Mollema kwam als eerste van de klassementsrenners aan op de Ventoux, waar de aankomst door de harde wind op 6 kilometer van de top was getrokken. De Nederlander stijgt daardoor naar de vierde plaats in het algemeen klassement, achter Froome, Yates en Quintana. Zonder de correcties was hij tweede geworden.

Mollema’s ploeg Trek liet aan de NOS weten protest aan te tekenen tegen het besluit. De renner zelf liet via Twitter weten het niet eens te zijn met de jury:

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema What’s going on? Seems like everybody gets time bonuses. I wonder what would have happened if I would have been the only one to go down…
Beeld NOS

Beeld NOS

Na zijn val was de fiets van de tweevoudig Tourwinnaar dusdanig beschadigd dat Froome niet verder kon rijden. Omdat zo snel geen andere fiets beschikbaar was, ging hij te voet verder. Na een paar honderd meter rennen kreeg de Brit alsnog een vervangende fiets, maar omdat ook die niet goed reed, moest hij opnieuw wisselen.

Tekst gaat door na de afbeelding:

Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

Froome rent de Mont Ventoux op, nadat zijn fiets door een val te erg beschadigd is geraakt. Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

Mollema: hij had gewoon pech

In vlakke etappes verliezen renners die in de laatste drie kilometer vallen namelijk geen tijd. Voor bergetappes geldt die regel echter niet. Bauke Mollema, die op het moment van de val bij Froome reed, zei na afloop tegenover de NOS het volgende over het incident:

“Volgens mij een motor of zo, die stilstond. Er was geen plek daar. Het was er superdruk met mensen. Vijfhonderd meter eerder dacht ik al: als dat maar goed gaat. Hij heeft pech, denk ik.”

Voor de Tour toonde Mollema zich opnieuw bezorgd over de chaos in het peloton. Daar was in een jaar tijd weinig aan gedaan, vond hij.

Tot het moment van de valpartij was Froome bezig aan een ijzersterke prestatie. In de eerste kilometers van de Tour weerstond hij meerdere aanvallen van Nairo Quintana, zijn grootste concurrent. Toen de Brit op iets minder dan twee kilometer van de streep zelf demarreerde, moest de Colombiaan zelfs passen. Alleen voormalig ploeggenoot Richie Porte kon Froome volgen.

De Gendt wint op de Mont Ventoux

Bauke Mollema, tot vandaag vijfde in het algemeen klassement, kon Froome aanvankelijk ook niet volgen, maar kon het gat met de leider toch dichten. De Nederlander en Porte reden samen met de Brit en kwamen alle drie ten val. Mollema kon echter snel zijn fiets pakken en reed naar de tiende plek in de daguitslag. Richie Porte volgde een minuut later.

De etappe naar de Mont Ventoux, die door de wind zes kilometer werd ingekort, werd gewonnen door Thomas de Gendt. Hij rekende in een sprintje af met Serge Pauwels en Daniel Navarro, twee andere leden van een kopgroep die al na een paar kilometer ontstond.

De rituitslag

1. Thomas de Gendt (Bel) in 4:31.51
2. Serge Pauwels (Bel) op 0.02
3. Daniel Navarro (Spa) op 0.14
4. Stef Clement (Ned) op 0.40
5. Sylvain Chavanel (Fra) op 0.40
6. Bert Jan Lindeman (Ned) op 2.53
7. Daniel Teklehaimanot (Eth) op 3.13
8. Sep Vanmarcke (Bel) op 3.26
9. Chris Anker Sörensen (Den) op 4.23
10. Bauke Mollema (Ned) op 5.05

17. Nairo Quintana (Col) op 5.31
25. Chris Froome (GB) op 6.45

Het algemeen klassement na etappe 12

1. Chris Froome (GB) in 57:11.33
2. Adam Yates (GB) op 0.47
3. Nairo Quintana (Col) op 0.54
4. Bauke Mollema (Ned) op 0.56
5. Romain Bardet (Fra) op 1.15