Pussy Riot. Een fantastische clip vol echte schandalen

Geliefd in het Westen, gehaat in Rusland.  Nieuwste clip van punkrockband is aanklacht tegen ‘Russisch zakendoen’. Toelichting van correspondent Steven Derix.

Frontvrouw Nadezha Tolokonnikova van de Pussy Riot in de nieuwe clip 'Chaika'. Foto AFP
Frontvrouw Nadezha Tolokonnikova van de Pussy Riot in de nieuwe clip 'Chaika'. Foto AFP

Voor Russen laat de nieuwe clip van Pussy Riot aan duidelijkheid niets te wensen over. We zien hoe een jonge vrouw aan een rijk gediende tafel een kip verslindt. Ze draagt het blauwgrijze uniform van het Russische Openbaar Ministerie. „Wees nederig, leer gehoorzamen”, rapt Nadezjda Tolokonnikova. „Bekommer je niet om bezit.”

De clip gaat over procureur-generaal Joeri Tsjajka, een belangrijke steunpilaar van het Poetin-regime. Afgelopen december publiceerde oppositieleider Aleksej Navalny een documentaire over het hoofd van het Russische Openbaar Ministerie en zijn twee zoons ‘in zaken’, Artjom en Igor. De film Tsjajka. Crimineel drama in vijf delen laat zien hoe de zonen van Tsjajka papa’s relaties binnen het OM gebruikten om zich Russische ondernemingen toe te eigenen – als het moest met geweld. De affaire-Tsjajka veroorzaakte een groot schandaal in Rusland. De procureur-generaal zelf ontkende de beschuldigingen en zei dat Navalny’s film was gefinancierd door westerse geheime diensten.

Nu is er ‘Tsjajka de video’, door de al evenzeer geruchtmakende feministische punkrockformatie Pussy Riot. In de clip zien we hoe zes geüniformeerde jonge vrouwen onder leiding van front woman Nadezjda Tolokonnikova gevangenen mishandelen en martelen. „Ik doe zaken op zijn Russisch”, rapt Tolokonnikova. „Eerst pakken ze je op voor verhoor. Daarna doen we alsof het een ongeluk was.”

Haar tekst refereert aan de schandalen die Navalny’s film onthult, zoals de onteigening van een scheepvaartbedrijf in Irkoetsk, waarbij de directeur onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. „Een garage, een stoel, een touw, ’s avond laat. Met zachte hand laten we de directeur het licht zien.”

Pussy Riot werd in 2012 wereldberoemd toen de vrouwen, een ‘verrassingsconcert’ gaven tijdens een dienst in de Verlosserskerk in Moskou met het nummer ‘Moeder van God, verlos ons van Poetin’. De Russische autoriteiten reageerden als door een adder gebeten: Tolokonnikova en collega’s Maria Aljochina en Jekaterina Samoetsevitsj werden aangeklaagd wegens ‘hooliganisme’ en veroordeeld tot twee jaar strafkamp.

De exorbitante straf trok veel aandacht in het Westen. Tolokonnikova en Aljochina werden de darlings van de Westerse pers, en speelden zelfs een gastrolletje in de Amerikaanse serie House of Cards. In Rusland kunnen de vrouwen op minder sympathie rekenen. Dat weerhoudt hen er niet van om gewoon door te gaan met hun protest.