Buitenlandse Zaken

26 meldingen van uitbuiting van personeel ambassades

In de afgelopen vijf jaar hebben 26 personeelsleden van diplomaten bij ambassades en internationale organisaties melding gemaakt van uitbuiting bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit documenten die zijn opgevraagd door de Volkskrant via de Wet openbaarheid van bestuur. De meldingen betreffen onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en ‘ongewenste omgangsvormen’. Buitenlandse Zaken wil vanwege de privacy van deze „kwetsbare groep” niet zeggen welke nationaliteit de uitgebuite personeelsleden hebben. Ook wil het ministerie niet zeggen om welke ambassades en instellingen het gaat. Volgens non-profitorganisatie FairWork, gaat het om personeel uit de Filippijnen, Indonesië, Zuid-Amerika en Afrika. (NRC)