Britse premier ontslaat Brexiteer Gove als minister

Wie Gove zal vervangen als minister van Justitie is nog niet bekend.

Ben Stansall/AFP

De Britse minister van Justitie Michael Gove heeft van de nieuwe Britse premier May te horen gekregen dat hij niet terugkeert in het kabinet, melden Britse media. Gove was een van de leiders van het Brexit-kamp in aanloop naar het referendum en wilde daarna David Cameron wilde opvolgen als leider van de Britten, maar kreeg te weinig stemmen van zijn partijleden.

Van Gove - ook wel het brein achter de Brexit-campagne genoemd - werd eerder verwacht dat hij de campagne van Johnson zou leiden, zoals hij dat ook deed tijdens de Brexit. Op het laatste moment besliste hij tegen Johnson te strijden en een gooi te doen naar het premierschap. Dat kwam voor velen als een verrassing en werd gezien als verraad. Gove had meermaals gezegd geen interesse te hebben om premier te worden.

Lees ook: Britse premier omarmt critici

Volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar lag het ontslag van Gove in de lijn der verwachting:

“Het was opmerkelijker geweest als ze hem wel een nieuwe functie had gegeven. Veel van zijn collega’s vonden dat hij met zijn politieke doodsteek op Boris Johnson te ver was gegaan.”

Gove wordt vervangen door Liz Truss, eerder minister van Milieu. Voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Justine Greening komt op Onderwijs.
Minister van Onderwijs Nicky Morgan en minister van Cultuur John Whittingdale moeten ook het veld ruimen. Theresa Villiers, die staatssecretaris Noord-Ierland was, kreeg een nieuwe rol aangeboden, maar heeft daarvoor bedankt. Daardoor komt deze positie nu vrij.

May, die woensdag premier werd, maakte woensdag al de eerste belangrijke ministerposten bekend. Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken, terwijl Philip Hammond verhuist naar Financiën. Daarmee werd minister van Financiën George Osborne de laan uitgestuurd.