Britse centrale bank houdt rente onveranderd

De financiële markten hadden een verlaging van 0,25 procent verwacht.

Mark Carney, de gouveneur van de centrale bank van Groot-Brittanië, geeft een persconferentie nadat de Britten hebben gestemd voor een Brexit.
Mark Carney, de gouveneur van de centrale bank van Groot-Brittanië, geeft een persconferentie nadat de Britten hebben gestemd voor een Brexit. Foto Matt Dunham/ Reuters

De Britse centrale bank heeft donderdag besloten om de rente onveranderd te laten. De financiële markten hadden een verlaging van de rente verwacht op de eerste beleidsvergadering na de Brexit.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittanië blijft op het lage niveau van 0,5 procent, het tarief dat in maart 2009 werd vastgesteld. Veel economen hadden op een verlaging tot 0,25 procent gerekend.

Maatregelen verwacht om Britse economie te helpen

In de komende drie weken verwacht de Britse bank om stimulerende maatregelen te nemen om de economie weer op gang te helpen. De centrale bank wacht tot er meer duidelijk is over het effect van de Brexit. Economische prognoses en inflatiecijfers zijn in augustus beschikbaar. De bank meldt verder dat het opkoopprogramma van staatsleningen gehandhaafd blijft op 375 miljoen pond.

Na de uitkomst van het referendum verloor het pond meer dan 13 procent ten opzichte van de dollar. Vanwege de angst voor een crisis haalden investeerders ook tientallen miljarden dollars uit de markt. De rust op de financiële markten is enigzins teruggekeerd na de snelle benoeming van Theresa May als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook een analyse van correspondent Titia Ketelaar: Britse premier omarmt critici