Brabantse autoverhuurders nauw betrokken bij criminaliteit

De politie ontdekte bij huurauto’s verborgen vakken waarin geld, drugs en wapens vervoerd kunnen worden.

Een verborgen vak in een huurauto.
Een verborgen vak in een huurauto. Foto politie

Opvallend veel autoverhuurbedrijven in politieregio Zeeland-West Brabant zijn nauw betrokken bij criminaliteit. Dat constateert de politie na onderzoek van een halfjaar.

De politie is deze week bij acht autoverhuurbedrijven op bezoek geweest en gaat vrijdag nog bij twee bedrijven langs. Ook zijn er huurauto’s van de weg gehaald en gecontroleerd.

In Roosendaal heeft de politie bij een autoverhuurbedrijf een volautomatisch vuurwapen, hennep en kweekmaterialen gevonden. Bij ongeveer 90 procent van de 109 huurauto’s die in de afgelopen week ter controle van de weg werden gehaald, was er een relatie met criminaliteit. Bij een deel van de huurauto’s vond de politie bijvoorbeeld speciaal geprepareerde verborgen ruimten waar drugs, wapens of geld mee vervoerd kan worden. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk: “Je denkt bij criminelen vaak aan patserbakken, maar dit waren onopvallende autootjes.”

Signaal

De politie hoopt met hun actie “een signaal” af te geven aan alle autoverhuurbedrijven in de regio, zegt Van Hooijdonk. “We hopen ook dat het beleid wordt veranderd.” De politie zou graag zien dat er voor verhuurbedrijven een vergunningsplicht wordt ingevoerd, of dat huurauto’s herkenbaar worden door een speciaal kenteken.

“Een Bovag-keurmerk is geen garantie”, constateert Koen van Tankeren, woordvoerder van de Taskforce Brabant-Zeeland, waarin behalve de politie ook het Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst met elkaar samenwerken. “Criminelen huren daar ook auto’s. En we hebben sterk indruk dat ook bonafide bedrijven bij verhuur weleens de indruk hebben dat het niet helemaal koosjer is, maar daar niets mee doen.”

Veel huurauto’s ‘in beeld’

De politie startte met het onderzoek omdat er bij rechercheonderzoeken erg vaak huurauto’s “in beeld” kwamen, zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. Volgens de politie worden autoverhuurbedrijven ook regelmatig opgericht met het doel er criminele activiteiten mee te ondersteunen. “In Tilburg zijn 56 autoverhuurbedrijven. Dat is opmerkelijk veel, als je het vergelijkt met andere steden.” Sommige van die bedrijven zijn gevestigd op opmerkelijke plekken. “Bijvoorbeeld op de zesde verdieping van een flatgebouw.”

Voorlopig gaat de onderzoeksgroep verder met dit project. Van Tankeren: “Dit gaat niet stoppen tot de branche schoon is.”