Bayer verhoogt bod op zaadbedrijf Monsanto

Overnames

Het Duitse farmacie- en chemiebedrijf Bayer heeft zijn bod op zadenbedrijf Monsanto verhoogd. Het Amerikaanse Monsanto wees onlangs nog een overnamebod van 62 miljard dollar door Bayer af. Bij dat eerdere bod waren de Duitsers bereid 122 dollar per aandeel te betalen.

Bayer verhoogt dat bod naar 125 dollar per aandeel. De koers van het aandeel Monsanto steeg donderdagavond op Wall Street met 3 procent naar 104 dollar.

Een samenvoeging van beide ondernemingen zou een wereldleider opleveren op het gebied van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw.

Monsanto zou ook met het Duitse chemieconcern BASF in gesprek zijn over een bundeling van krachten. De onderhandelingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden.

De druk op Monsanto om krachten te bundelen is toegenomen nadat gesprekken met de Zwitserse branchegenoot Syngenta over een overname vorig jaar mislukten.

Er is een fusie- en overnamegolf gaande in de chemiesector. Zo hopen de chemieconcerns Dow Chemical en DuPont eind dit jaar een fusie af te ronden en wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina. (ANP)