Autorijden in de ‘put des doods’

Indiase chauffeurs vermaken de lokale bevolking door hun leven op het spel te zetten in een autoshow.

Een autoshow van de waaghalzen.
Een autoshow van de waaghalzen. YouTube

In het noorden van India tarten tien chauffeurs de zwaartekracht om geld te verdienen. Ze rijden in vijf auto’s en vijf motoren verticaal rondjes in de ‘put des doods’, zoals ze het houten bouwwerk zelf noemen. Bij voorkeur met de handen van het stuur.

De Canadese regisseur Erik Morales maakte de korte documentaire Riders of the Well of Death. Hij noemt de sport in een interview met de website NOWNESS een “ongelooflijke mix van acrobatiek en pure motorkracht”. Morales zegt:

“Wanneer mensen vragen waarom ik deze film heb gemaakt, is mijn antwoord altijd ‘omdat het auto’s zijn die op de fucking muur rijden!’”

De autoshow is onderdeel van een reizend amusementspark dat zes a zeven keer per jaar op een nieuwe plek wordt opgebouwd. De directeur verzekert dat geen enkel leven in gevaar is. “Dit is gewoon een circus, een kunstvorm,” zegt hij.

YouTube

Mohammad Maroof laat zijn kunsten zien voor de camera. YouTube

Sommige chauffeurs vinden het ook “niks speciaals”. “In elk beroep zit wel een risico”, verduidelijkt een van de waaghalzen. Een van de chauffeurs zou toch liever zien dat zijn zoon een ander beroep kiest. Ook de families van mannen komen niet graag kijken.

De 39-jarige Mohammad Maroof rijdt op een van de motoren en werkt al 22 jaar bij de autoshow. De aanpak van motorrijden en autorijden in deze omstandigheden verschilt, legt hij uit. “Op de motor is balans het belangrijkst, in de auto is het de kunst om de snelheid op pijl te houden.” Maroof doet alleen de stunts die hij goed kan, omdat hij veel mensen gewond heeft zien raken.

Bekijk de documentaire:

Ook in Pakistan is er een ‘wiel des doods’, zij het wat kleinschaliger. Het tv-programma Metropolis van de VPRO maakte daar in 2013 een item over: