Ahold en Delhaize verkopen 86 supermarkten in de VS

Goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteit is volgens de supermarktreuzen de laatste wettelijke drempel voor de fusie.

Klanten doen de boodschappen in een vestiging van Giant Landover. De Amerikaanse supermarktketen is sinds 1998 onderdeel van het Nederlandse moederbedrijf Ahold.
Klanten doen de boodschappen in een vestiging van Giant Landover. De Amerikaanse supermarktketen is sinds 1998 onderdeel van het Nederlandse moederbedrijf Ahold. ANP / Inge van Mill

Ahold en Delhaize willen 86 Amerikaanse supermarkten verkopen. Dat maakten de ondernemingen donderdag bekend. Met de verkoop hopen ze goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC voor hun fusie.

De twee supermarktreuzen halen meer dan de helft van de omzet in de Verenigde Staten. Ahold heeft aan de oostkust onder andere winkels onder de naam Stop&Shop en Giant. Delhaize opereert onder de vlag Food Lion en Hannaford. De 86 supermarkten vertegenwoordigen ruim 4 procent van het gezamenlijk aantal winkels in de VS.

‘Nog deze maand’

De goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteit is volgens de bedrijven de laatste wettelijke vereiste voor de twee supermarktreuzen. De aangekondigde verkoop wordt alleen uitgevoerd als de ondernemingen daadwerkelijk toestemming krijgen voor de samensmelting. In het persbericht schrijven de bedrijven nog steeds te verwachten de fusie vóór eind juli af te ronden. In het voorjaar van 2015 kondigden de twee bedrijven aan te willen fuseren. De aandeelhouders keurden de fusie in maart goed.

Lees ook: ‘Noord-Koreaans’ animo voor fusie Ahold en Delhaize

Het Belgische Delhaize Groep opereert in zeven landen en heeft zo’n 3.500 winkels. Vorig jaar boekte Delhaize een omzet van 24,4 miljard euro en 366 miljoen euro nettowinst. Ahold had vorig jaar een omzet van 38,2 miljard euro. Door de fusie ontstaat er een supermarktconcern met een omzet van bijna 64 miljard euro, meer dan 6.500 winkels en meer dan 375.000 werknemers.