Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: zeker 84 doden bij aanslag in Nice

Een vrachtwagen is op een menigte ingereden die naar het vuurwerk stond te kijken. De bestuurder van de vrachtwagen is doodgeschoten. Minstens 84 mensen zijn om het leven gekomen. Justitie beschouwt de aanslag als een mogelijke terroristische aanval. Het gebeurde op 14 juli, de Franse nationale feestdag.

We gaan dit liveblog nu afsluiten

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Inwoners van Nice likken hun wonden, de dag na de aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais
 • Bij die aanslag kwamen 84 mensen om het leven, meer dan 200 mensen raakten gewond
 • Er worden herdenkingen gehouden in kerken in Nice en op straat
 • De aanslag is uitgevoerd door de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel
 • Een man is vrijdagavond gearresteerd toen hij met een groot mes of machete bij zo'n herdenking verscheen
 • Het is nog onduidelijk of de dader banden had met een terreurorganisatie

Man met machete overmeesterd door bezoekers wake

Ook de lokale krant Nice-Matin schrijft dat de politie bij een wake in Nice een man met een machete heeft aangehouden. De man werd mede dankzij bezoekers van de wake overmeesterd. Hij had ook een jonge hond bij zich. Hij is vastgezet in een barak van de Nationale Politie.

'Man met mes gearresteerd bij wake Nice'

Een man is gearresteerd bij een wake in Nice. Volgens getuigen zou hij een "groot mes" bij zich hebben, waarmee hij probeerde mensen aan te vallen. Dat schrijft BuzzFeed-verslaggever Ryan Broderick op Twitter.

Twitter avatar broderick Ryan Broderick Eye witnesses say he had a "large knife". One described it as a "machete". Said he was trying to attack people.

Twitter avatar broderick Ryan Broderick Crowd screamed at him as he was put in police car https://t.co/fR0oe2mrPA

Obama: we moeten ons niet laten verdelen door extremisme

"We moeten ons niet laten verdelen door religieus extremisme. Dat is wat terroristen willen". Dat heeft de Amerikaanse president Obama gezegd in een speech over de aanslag in Nice. Hij veroordeelde de aanslag en sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. Ook zei hij dat de VS zich niet zal laten afschrikken en IS zal blijven bestrijden. Hij zegt vastberaden te zijn om de terreurgroep te vernietigen.

Cazeneuve: link met radicale islam niet zeker

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zegt niet te kunnen bevestigen dat de aanslag in Nice het gevolg is van een radicaal-islamitisch motief. Eerder zei premier Manuel Valls juist dat er "ongetwijfeld een of ander verband bestaat tussen de dader en radicaal-islamitische groeperingen".

Valls: vijftien aanslagen voorkomen in laatste drie jaar

Volgens premier Manuel Valls hebben Franse veiligheidsdiensten in de laatste drie jaar vijftien aanslagen voorkomen. Ook zegt Valls dat er geen fouten zijn gemaakt bij de beveiliging van de 14-juli-viering in Nice. Tot slot meldde hij dat het dodental waarschijnlijk nog op zal lopen, en dat Franse burgers op hun hoede moeten blijven voor eventuele volgende aanslagen.

Premier Valls: aanslag houdt verband met radicale islam

De dader van de aanslag in Nice, de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, is "zonder twijfel op een of andere manier verbonden aan radicaal-islamitische groeperingen". Dat zegt Manuel Valls, de premier van Frankrijk. Ook zei hij ervan overtuigd te zijn "dat Frankrijk de strijd tegen terrorisme en radicale islam kan winnen".

Lees ook ons profiel van Bouhlel: ‘Agressief, depressief en zeer op zichzelf’

NRC beantwoordt vragen van lezers

De redactie van NRC heeft vragen van lezers beantwoord over de aanslagen in Nice. Bijvoorbeeld de vraag: "Kun je nog onbezorgd op vakantie? Of kun je een aantal landen beter vermijden?" Het antwoord daarop:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op Rijksoverheid.nl reisadviezen voor vrijwel alle landen in de wereld. Die worden dagelijks bijgewerkt. Voor Frankrijk geldt, ondanks de aanslag in Nice, en eerder die in Parijs, nog gewoon code groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel adviseert het ministerie reizigers om waakzaam te zijn: "Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg instructies van de Franse autoriteiten op." De enige plek die toeristen beter kunnen mijden, zijn de voorsteden van Parijs. Daar kunnen "sociale onrust" en "ongeregeldheden" voorkomen.

Landen waarover het ministerie recent negatiever is gaan adviseren zijn Turkije, en eerder al Egypte. Voor Turkije geldt "een verhoogd risico" op terroristische aanslagen. Voor het grensgebied met Syrië en Irak geldt code rood: niet reizen. Een groot deel van Zuidoost-Turkije is oranje gekleurd: "alleen noodzakelijk reizen". En in de rest van het land, de Turkse kust met zijn toeristenresorts incluis, is geel: "let op, veiligheidsrisico’s". De kans op rellen en geweld is overigens groter in de steden dan aan de kust. Egypte is vrijwel volledig oranje (alleen noodzakelijk reizen), alleen het gebied rond de hoofdstad Cairo is (naar verhouding) veiliger: daar geldt code geel (let op, veiligheidsrisico’s). Het ministerie maakt een uitzondering voor de badplaats Sharm el Sheikh, waar veel afgeschermde hotels voor toeristen zijn. "Reizen naar de resorts in Sharm el Sheikh is mogelijk."

Lees hier de rest van de vragen

Spontane gedenkplaats op Promenade des Anglais

Op de Promenade des Anglais is een spontaan monument ontstaan voor de slachtoffers van de aanslag. Bewoners van Nice leggen er bloemen en knuffels neer en branden kaarsen.

Inwoners verzamelen zich om hun verdriet te delen. Soms leidt dat tot een spontane Marseillaise , het volkslied van Frankrijk, zoals hier bij het Place Masséna.

Vervoerders versoepelen annuleringsvoorwaarden

Verschillende vervoerders hebben hun annuleringsvoorwaarden versoepeld voor passagiers die een reis naar Nice hadden geboekt. Onder andere bij Air France, Easyjet en spoorwegmaatschappij SNCF kunnen passagiers hun ticket tijdelijk gratis omboeken of annuleren.

Herdenkingsdiensten in kerken Nice

Verschillende kerken in Nice houden herdenkingsdiensten voor de slachtoffers van de aanslag. Zo wordt in de Cathédrale Sainte-Réparate een mis gehouden om de slachtoffers te eren. Oud-president Nicholas Sarkozy is één van de aanwezigen.

Twitter avatar BFMTV BFMTV EN DIRECT - Attentat à Nice: une cérémonie d'hommage à la cathédrale Sainte Réparate https://t.co/63HYx94QHi https://t.co/ssbO2TtvZo

Ook NRC-journalist Anouk van Kampen was bij een kerkdienst in Nice.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen In een volle kerk, vlakbij de promenade, wordt bij einde van de dienst het Franse volkslied gespeeld op het orgel...

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen ... De hele kerk zingt mee, ook de priester.

Obama belt Hollande

De Amerikaanse president Obama heeft gebeld met de Franse president François Hollande. Obama heeft zijn medeleven betuigt met de slachtoffers van de aanslag in Nice. Ook heeft hij alle mogelijke hulp aangeboden op het gebied van veiligheid. Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties die zich bezighouden met veiligheid en inlichtingen hebben al contact gehad met hun Franse collega's.

Waarom worden aanslagen zo vaak in Frankrijk gepleegd?

Is Frankrijk het favoriete Europese terreurdoelwit? Het begint er op te lijken. NRC-correspondent Peter Vermaas zette de meest gangbare verklaringen daarvoor op een rij:

Lees ook: Waarom worden aanslagen zo vaak in Frankrijk gepleegd?

'Praten hoeft niet'

NRC-redacteur Anouk van Kampen sprak bij het kinderziekenhuis in Nice een van de psychologen die getraumatiseerde kinderen en ouders bijstaat:

"Praten hoeft niet, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier", zegt een van hen. Ook zijzelf staat op het punt van huilen.

Dader veroordeeld voor verkeersruzie

De vermoedelijke dader heeft een veroordeling op zijn naam staan. Hij kreeg in maart een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor een verkeersruzie. Hij had iemand aangevallen met een pallet, heeft de Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas bekendgemaakt.

De autoriteiten weten nog altijd zeker niet of Bouhlel zelfstandig gehandeld heeft, of banden had met terroristische organisaties. Volgens justitie hebben terroristen tot dergelijke aanvallen opgeroepen. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is echter nog door niemand opgeëist.

Lees ook het profiel van Bouhlel: ‘Agressief, depressief en zeer op zichzelf’

"Het paradijs was ineens een oorlogsgebied"

Toerist André Hoving uit Almelo vertelt hoe hij en zijn vrouw net op tijd opzij konden springen voor de vrachtwagen.

Lees ook de andere ooggetuigenverslagen: Veel Nederlanders in Nice: het paradijs was ineens een oorlogsgebied

Truck weggesleept

De vrachtwagen die werd gebruikt voor de aanslag, is weggesleept. Op foto's en filmpjes is te zien hoe de door kogels doorzeefde truck achterop een takelwagen wordt geladen. De politie deed nog urenlang onderzoek bij de vrachtwagen.

Twitter avatar RemyBuisine Remy Buisine L'évacuation du camion de l'horreur sur la promenade des anglais. #Nice #NiceAttentat https://t.co/z9oFRjud1J

Sobere huldiging voor ritwinnaar Dumoulin

De podiumceremonie is na de dertiende etappe in de Tour de France is vrijdag bewust sober gehouden in verband met de aanslag in Nice. De dragers van de verschillende truien verschenen tegelijkertijd, samen met ritwinnaar Dumoulin, op het podium. Ze droegen daarbij een rouwband. Er werd bovendien geen muziek gedraaid en de coureurs hielden samen met de Tour-directie een minuut stilte:

Twitter avatar SigmaSport Sigma Sport A poignant moment on the Tour podium,as the riders take time to remember those affected in Nice #TDF2016 #NiceAttack https://t.co/KmJpDRhTj2

Wie was Mohamed Lahouaiej Bouhlel?

De vermoedelijke dader van Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, wekte volgens zijn buren niet de indruk praktiserend moslim te zijn.

Lees het profiel van Bouhlel: ‘Agressief, depressief en zeer op zichzelf’

Antwoorden op lezersvragen

NRC vroeg lezers vragen in te sturen die zij hadden na de aanslag in Nice. Lezers wilden bijvoorbeeld weten waarom de vrachtwagen pas na twee kilometer tot stilstand kwam en of de Promenade des Anglais niet beter beveiligd had kunnen worden.

Ten eerste is een afstand van twee kilometer in slechts een paar minuten te overbruggen, bij de snelheid die de vrachtwagen reed: 80 km/u. En omstanders dachten aanvankelijk dat de chauffeur de controle over zijn voertuig was kwijtgeraakt. Op de Promenade was rekening gehouden met versperringen voor auto’s, maar de chauffeur reed over het trottoir. Een politiewoordvoerder zei dat alleen een betonnen muur de vrachtwagen had kunnen stoppen.

Lezers wilden ook weten of op precies dezelfde plek nog eens een aanslag plaats kan vinden. Dat is niet uit te sluiten. In het Midden-Oosten gebeurt het regelmatig dat mensen toestromen om slachtoffers van een aanslag te helpen, waarna zij zelf het slachtoffer worden van een nieuwe aanslag.

Nederland werd nog niet eerder getroffen door een dergelijke aanslag. Doen wij iets beter dan Frankrijk en België, vroeg een lezer zich af. Ja, Nederland doet meer aan community policing, waarbij wijkagenten het vertrouwen van de lokale bevolking proberen te winnen. En volgens de Franse politicoloog Gilles Kepel is Frankrijk het land waar de overheid het minste van alle landen in Europa heeft gedaan om moslimimmigranten bij de rest van de samenleving te betrekken.

Lees ook de antwoorden op de andere lezersvragen.

Ziekenhuis: vier kinderen in levensgevaar

NRC-redacteur Anouk van Kampen staat bij het kinderziekenhuis waar een deel van de slachtoffers is opgenomen. Daar gaf een arts een update over de toestand van de jonge patiënten, laat zij weten:

"Een kind van 10 jaar oud is in het ziekenhuis overleden. De moeder is nog steeds niet gevonden. De vader en twee andere kinderen zijn nog in leven. Vier kinderen in het ziekenhuis verkeren in levensgevaar. Van heen van hen is onbekend wie hij of zij is. Vijftien kinderen zijn nog in het ziekenhuis, maar verkeren buiten levensgevaar. De leeftijden van het vijftigtal kinderen dat vandaag bij Lenval werd opgenomen loopt uiteen van zes maanden tot 18 jaar, zei de arts."

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Dit is om de hoek bij waar de vrachtwagen zijn route over de promenade begon

Zeker tien kinderen omgekomen bij de aanslag

De aanslag in Nice is tien kinderen fataal geworden. Dat heeft openbaar aanklager François Molins bekendgemaakt. In totaal zijn 202 mensen gewond geraakt, van wie 52 ernstig. 25 mensen liggen op de intensive care.

De dader heeft van achter het stuur het vuur geopend op drie politiemensen. In de vrachtwagen werden wapens, nepwapens en een granaat gevonden.

Molins maakte verder officieel bekend dat de vermoedelijke dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel was. Dat werd al door verschillende media gebracht op basis van anonieme bronnen. Hij is geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Molins benadrukt dat aanslag niet is opgeëist maar nogal precies beantwoordt aan de oproepen van terreurgroepen als IS.

In Frankrijk spreekt men al van oorlog

NRC-correspondent Peter Vermaas schreef een analyse van de gebeurtenissen in Nice:

"Terwijl Frankrijk na de eerste reeks aanslagen in januari 2015 nog grote veerkracht en eenheid toonde, hebben de schietpartijen en zelfmoordaanslagen in november een geheel andere reactie teweeggebracht: angst domineert."

Lees de hele analyse: In Frankrijk spreekt men al van oorlog

Video: stilte in Veiligheidsraad

In de VN-Veiligheidsraad is een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nice.

Twitter avatar franceonu La France à l'ONU #UNSC is standing this morning to pay respect to all victims of #terrorism in France & worldwide #NiceAttack https://t.co/5Z464hulwh

'Niemand wil straks meer naar de Côte d'Azur'

NRC-redacteur Anouk van Kampen sprak in Nice met een taxichauffeur:

Op weg naar de binnenstad. Mijn taxichauffeur was er zelf gisteren niet bij, maar sommige collega's van hem wel. Ze reden op een paar meter van de vrachtwagen. "Zagen de lichamen rondvliegen". Waar hij zich ook zorgen over maakt? De lange termijn. Nu komen de toeristen nog, de annuleringstijd is 48 uur. Maar daarna? "Niemand meer die straks naar de Côte d'Azur wil komen".

Ex-vrouw Bouhlel meegenomen voor verhoor

De ex-vrouw van de vermoedelijke dader is door de politie meegenomen voor verhoor. Dat meldt persbureau AFP.

De aanslag is waarschijnlijk het werk van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige man van Tunesisch-Franse komaf, zo werd eerder vandaag duidelijk. Hij is doodgeschoten door de politie.

Geen truiceremonie in de Tour

De renners die na de tijdritten van vandaag een trui krijgen in de Tour de France, zullen die aantrekken achter het podium. Daarna komen ze gezamenlijk naar voren voor een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. Dat meldt de NOS, die de Tour uitzendt op radio en televisie. Eerder was al aangekondigd dat de etappe van vandaag ingetogen zou verlopen.

'Vliegtuig naar Nice helemaal vol'

Naast correspondent Peter Vermaas is ook NRC-redacteur Anouk van Kampen in Nice. Haar viel op dat vakanties niet afgebroken lijken te worden.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Vakantiegangers laten zich in ieder geval nog niet tegenhouden: vliegtuig naar Nice zat he-le-maal vol #NiceAttentat

Rutte: schouder aan schouder met Frankrijk

Premier Mark Rutte heeft vanuit Mongolië in een video gereageerd op de aanslag in Nice:

"Aan die lugubere lijst van steden waar Parijs het dieptepunt vormt, is opnieuw een Franse stad toegevoegd: de mooie stad Nice. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Ik heb mijn condoleances overgebracht aan de Franse minister van Buitenlandse Zaken en ook gezegd dat we zeer met ze meeleven."

Twitter avatar MinPres Minister-president 'NL staat naast Frankrijk in onze steun bij leed na laffe aanslag Nice. En naast FR in de strijd tegen terrorisme' https://t.co/HoFA01Ga9q

Nederlandse kinderen gewondgeraakt

Bij de aanslag in Nice zijn twee Nederlandse kinderen gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het meisje van 14 en de jongen van 9 liggen in het ziekenhuis. Hoe ze er aan toe zijn, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt. De ambassadeur heeft contact met een familielid van de twee kinderen.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ #Nice: twee Nederlandse kinderen gewond in ziekenhuis, meisje van 14 en jongen van 9. Ambassadeur @NLenFrance in contact met een familielid.

Voor zover bekend zijn onder de doden geen Nederlanders.

Video: de nasleep van de aanslag

The New York Times heeft een video gemaakt van de eerste momenten na de aanslag.

In een filmpje van The Guardian is te zien hoe een motorrijder probeert de chauffeur te stoppen, maar daar niet in slaagt. Hij lijkt door de vrachtwagen omver gereden te worden.

Hollande: vijftig mensen in levensgevaar

Ongeveer vijftig mensen verkeren nog in levensgevaar. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd in een persconferentie na zijn bezoek aan de plek van de aanslag in Nice, meldt persbureau Reuters.

In zijn toespraak bedankte Hollande onder meer de hulpverleners die de gewonden hebben bijgestaan.

Interpol stuurt experts naar Nice

Interpol heeft een gespecialiseerd onderzoeksteam uitgezonden naar Nice. Onder de experts zijn leden van het team Identificatie Rampenslachtoffers. Specialisten op het gebied van inlichtingen en terrorisme bekijken of er verband gelegd kan worden met mensen die voorkomen in de "wereldwijde databases" van Interpol.

Secretaris-generaal Jürgen Stock van de wereldwijde politieorganisatie heeft de aanslag scherp veroordeeld.

Een lege promenade

NRC-correspondent Peter Vermaas is naar Nice gereisd. Hij ging kijken op de plek van de aanslag.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Raar om promenade des Anglais zo leeg te zien. https://t.co/UKi6Q0mXTN

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Promenade des Anglais. https://t.co/rmwZsKtqQ7

Ontruiming luchthaven Nice

De luchthaven van Nice is korte tijd ontruimd geweest, vermoedelijk na een melding van een verdacht pakketje. Dat melden onder meer AP en de Canadese publieke omroep CBC. Volgens een CBC-verslaggever mogen reizigers inmiddels weer naar binnen.

Twitter avatar thomasdaigle Thomas Daigle Customs officer @ Nice airport says reason for evacuation is package left behind. Still no one being allowed in #cbc https://t.co/mgzKKMm9E2

Ban Ki-moon veroordeelt aanslag in Nice

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft de aanslag in Nice veroordeeld, dat schrijft zijn woordvoerder in een persbericht. Ban Ki-moon benadrukte de noodzaak om regionale en internationale inspanningen om terrorisme en gewelddadig extremisme te bestrijden, te versterken.

Vermoedelijke dader heette Mohamed Lahouaiej Bouhlel

De vermoedelijke dader is geïdentificeerd als Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Verschillende persbureau's, waaronder AP, AFP en Reuters, melden dat de papieren van de 31-jarige Tunesisch-Franse man die gevonden zijn in de vrachtwagen inderdaad van de aanvaller waren. Ook Le Monde vermeldt de naam Bouhlel.

Volgens persbureau AFP is het appartement van Bouhlel is doorzocht. De buren zouden hem omschrijven als een "teruggetrokken" en "stille" man. Hij zou niet de indruk gewekt hebben diep religieus te zijn.

Reuters meldt dat de man vader is van drie kinderen. De Tunesische veiligheidsdiensten zeggen volgens het persbureau dat Bouhlel zijn geboortestad Msaken vier jaar geleden voor het laatst heeft bezocht. Ook de veiligheidsdiensten zouden geen aanwijzingen hebben dat hij er radicale of islamistische denkbeelden op na hield.

Arabische landen en Iran keuren de aanslag af

Arabische landen hebben de aanslag in Nice afgekeurd, dat meldt persbureau AFP. Tunesië, dat het geboorteland zou zijn van de chauffeur van de vrachtwagen, noemt de aanslag een “laffe terroristische daad”. De Tunesische president Béji Caïd Essebsia spreekt van solidariteit in de strijd tegen het terrorisme.

Het hoogste instituut van de sunnitische islam in Egypte, Al-Azhad, sprak van “gruwelijke terroristische aanslagen die in tegenspraak zijn met de leer van de islam” en benadrukte “de noodzaak om krachten te bundelen om terrorisme te overwinnen.”

De golflanden hebben de "terroristische" aanslag veroordeeld en een woordvoerder van Saoedi-Arabië verzekerde het "bevriende" Frankrijk van "zijn solidariteit en samenwerking om terroristische daden te overwinnen." De Verenigde Arabische Emiraten stellen dat alle landen "hard moeten werken tegen terrorisme."

De Egyptische president Al-Sissi heeft solidariteit met het bevriende Frankrijk beloofd en noemde de aanslagen jihadistisch. De groot-moefti van Egypte, Shawki Allam, zei dat "de islam nooit heeft opgeroepen tot bloedvergieten."

Iran heeft zijn condoleances aan Frankrijk aangeboden en noemt terrorisme "een plaag die niet kan worden opgelost zonder eenheid en internationale samenwerking."

Mahmoud Abbas heeft de aanslag namens de Palestijnse overheid afgedaan als een “laffe, terroristische en barbaarse daad”. Het hoofd van de Arabische Liga noemt de aanslag ook terroristisch en laf.

Aanslag ook voelbaar in de Tour

Foto Philippe Ksiazek / AFP

De Franse Samuel Dumoulin reed vandaag de individuele tijdrit met een rouwband om zijn arm. Foto Philippe Ksiazek / AFP

Voorafgaand aan de start werd een minuut stilte gehouden. De touretappe wordt vandaag bewaakt door zeshonderd extra politiemensen.

Twitter avatar dennismeinema Dennis Meinema Gendarmerie is met 600 man extra gekomen om de tijdrit vandaag te beveiligen. #TDF2016

Voor vandaag genoeg bloeddonoren

De Franse bloedbank heeft voor vandaag voldoende donoren, meldt ze op haar website. Mensen die bloed willen geven worden opgeroepen zich in de komende dagen alsnog te melden:

"Het is belangrijk om op de behoefte in te spelen. De mobilisatie van bloeddonoren moet ook op termijn houdbaar zijn."

Veel mensen meldden zich vandaag om bloed te geven. Eerder op de dag hadden de ziekenhuizen daar ook toe opgeroepen. Volgens Le Monde kan de bloedbank in Nice de grote aantallen mensen al niet meer aan.

May: dreigingsniveau VK niet aangepast

De kersverse minister-president van het Verenigd Koninkrijk Theresa May zegt in een interview dat ze vooralsnog niet van plan is om het dreigingsniveau in haar land op te schroeven. Dat staat nu op 'ernstig', het op één na hoogste niveau. May zegt dat als deze aanslag een terroristische daad blijkt te zijn, haar land de inspanningen om gewelddadige extremisten te verslaan "moet verdubbelen".

"We moeten met Frankrijk en onze partners over de hele wereld samenwerken om op te komen voor onze waarden en onze vrijheid."

Commentaar: Frankrijk moet waken

"De boodschap aan de terroristen moet zijn, dat zij deze strijd nooit kunnen winnen. Wie kiest voor terrorisme, kiest ervoor een verliezer te zijn."

Lees het hele hoofdredactioneel commentaar: Na Nice moet Frankrijk waken voor verkeerde daadkracht

Televisiezender biedt excuses aan voor schokkende beelden

De Franse publieke televisiezender France 2 heeft zijn excuses aangeboden voor "schokkende beelden" die afgelopen ochtend en nacht zijn uitgezonden. Het station interviewde onder anderen een man die op straat naast het lichaam van zijn vrouw zat. Ook waren beelden te zien van de aanslag en de nasleep daarvan.

France 2 spreekt van een "inschattingsfout" en zegt dat de beelden niet uitgezonden hadden moeten worden,

Overzicht: recente aanslagen in Frankrijk

frankrijk-onder-vuur-2

Vlag halfstok op Elysée

De vlaggen op het Elysée, het Franse presidentiële paleis, zijn halfstok gehangen.

Twitter avatar Elysee Élysée Le président @fhollande a déclaré un deuil national de trois jours, les drapeaux sont mis en berne à l'Élysée #Nice https://t.co/8QQwTfWZwv

Hollande aangekomen in Nice

De Franse president Hollande is aangekomen in Nice voor overleg met hulpdiensten. Ook premier Valls en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zijn daarbij aanwezig.

Twitter avatar Elysee Élysée À #Nice, le président @fhollande et @manuelvalls ont rejoint @BCazeneuve au centre opérationnel départemental https://t.co/Jk5rV4Iti5

Foto: politieonderzoek bij de truck

Foto Francois Mori / AP

Het politieonderzoek bij de vrachtwagen die werd gebruikt bij de aanval ging ook vrijdag verder. Foto Francois Mori / AP

Voorpagina

De voorpagina van NRC Handelsblad vandaag:

vpvrijdag

De route van de vrachtwagen

In deze graphic gemaakt door NRC-redacteuren is te zien welke route de vrachtwagen precies heeft afgelegd over de Promenade des Anglais. Minstens 84 mensen kwamen om het leven, ten minste achttien mensen zijn zwaargewond. In de vrachtwagen werden wapens gevonden, of deze echt zijn is nog niet bekend. Er waren naar schatting 100.000 mensen naar de Promenade des Anglais gekomen voor het vuurwerk ter gelegenheid van de feestdag.Nice

Onze collega's van The New York Times maakten een interactieve kaart met informatie over de slachtoffers.

Twitter avatar nytimesworld New York Times World A man who drove a truck into a crowd in Nice killed at least 84 people. Here's how the attack unfolded: https://t.co/Feck3p1Tu3

#RechercheNice

Onder de hashtag #RechercheNice zoeken twitteraars hun geliefden, kinderen en vrienden die zij zijn kwijtgeraakt in de chaos, of waarvan ze nog geen bericht hebben gehad over hun veiligheid. Er worden foto's, fysieke kenmerken en leeftijden van de vermisten verspreid.

In enkele gevallen heeft het succes, er worden steeds meer mensen teruggevonden.

Twitter avatar flower06janis cardilélé RETROUVEES, Merci #RechercheNice

Ten minste vijftig kinderen in het ziekenhuis

Minstens vijftig kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een bron uit het ziekenhuis.

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING At least 50 children hospitalised after France truck attack: hospital

Wat is 14 juli?

Wat doet Frankrijk op 14 juli? Le Quatorze Juillet is het mooiste en belangrijkste symbolische feest in Frankrijk. Het land viert vrijheid en gelijkheid en broederschap, de Franse waarden. Lees meer over de feestdag voor de Fransen waarop de aanslag plaatsvond.

Reuters

Reuters

Ooggetuigen Nice: doffe klappen, lichamen vlogen als kegels

De boulevard van Nice stond gisteravond vol met mensen die naar een vuurwerkshow hadden gekeken, toen een vrachtwagen op de menigte inreed. Ooggetuigen doen hun verhaal over de, in eerste instantie, feestelijke avond:

De Nederlandse Grace Bregman zegt tegen de Telegraaf dat ze de vrachtwagen de middag voor de aanslag al had gezien langs de boulevard, die daar geparkeerd stond. De politie had de vrachtwagen ook gezien en heeft nog gepraat met de bestuurder. “Een agent ging met hem praten, maar kennelijk mocht hij blijven staan”

Brenner Bouwman, een Nederlandse student, zegt tegen RTL Nieuws:

"Ik heb gezien dat hij mensen aanreed en zag mensen liggen langs de kant van de weg. Direct schoot door mijn hoofd: is dit de enige plek of is er meer? Ik snap ook niet waarom er geen betonblokken ofzo stonden, hoe hij hier gewoon kon rijden."

De Franse journalist Damien Allemand schrijft in een blogpost op Medium:

"Mijn eerste gedachte: iemand heeft zijn eigen vuurwerk afgestoken. Maar nee. Een fractie van een seconde later kwam er een enorme witte vrachtwagen met een enorme snelheid op de mensen af, waarbij de chauffeur aan het stuur trok om zoveel mogelijk mensen te raken. Deze vrachtwagen des doods is mij op enkele meters afstand gepasseerd en ik realiseerde het me niet. Ik zag lichamen vliegen als kegels. Ik hoorde geluiden, geschreeuw, dat ik nooit zal vergeten."

Lees meer ooggetuigenverslagen op onze site.

Extra veiligheidsmaatregelen in België

De Belgische veiligheidsdiensten nemen extra maatregelen voor de nationale feestdag aanstaande donderdag. Dat is vrijdagochtend besloten door de Nationale Veiligheidsraad, zo melden Belgische media. Het dreigingsniveau blijft voorlopig op 3, maar de Belgische premier Charles Michel sluit niet uit dat het alsnog naar 4 stijgt.

In Nederland gaan gemeenten en veiligheidsdiensten opnieuw kijken naar de beveiliging van Nederlandse evenementen, zo zei korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vanochtend. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan kondigde aan de veiligheidsmaatregelen in Londen opnieuw onder de loep te nemen na de aanslag in Nice.

Grenscontroles aangescherpt

Duitsland en Italië gaan de grenscontroles met Frankrijk aanscherpen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, liet donderdagnacht via Twitter weten dat Italië strenger gaat controleren op wegen bij de grens met Frankrijk en op de Ventimiglia treinroute.

Rafforzati controlli ai tre valichi terrestri e a quello ferroviario #Ventimiglia. I nostri apparati di sicurezza sono al lavoro. #Nizza

— Angelino Alfano (@angealfa) 14 juli 2016

De Duitse politie liet vrijdag weten strenger te gaan controleren bij de grens tussen Duitsland en Frankrijk en op vliegvelden, zo meldt Reuters.

Grote woorden in Frankrijk

NRC-correspondent Peter Vermaas schreef een analyse over de situatie in Frankrijk na de dodelijke rit op de Promenade des Anglais.

"Oorlog, burgeroorlog: Frankrijk gebruikt grote woorden om de toestand waar het in verkeert te beschrijven. Maar hoe te reageren? De noodtoestand heeft het land niet veiliger gemaakt, zegt expert Heisbourg."

Dagen van nationale rouw

Er komen drie dagen van nationale rouw in Frankrijk. Dat meldt de Franse premier Manuel Valls in een statement.

Thomas Samson / AFP

Valls kondigde de dagen van nationale rouw aan na een crisisberaad vanochtend met de legerleiding.

Valls kondigde de dagen van nationale rouw aan na een crisisberaad vanochtend met de legerleiding. Thomas Samson / AFP

 

Valls kondigde de dagen van nationale rouw aan na een crisisberaad vanochtend met de legerleiding. Thomas Samson / AFP

 

Hij noemde terrorisme in zijn toespraak een "zware last voor Frankrijk". De premier sprak van een "oorlog" en zei dat zijn land "niet zal destabiliseren".

'Liberté, egalité, fragilité'

Cartoonisten reageren op de aanslag in Frankrijk met tekeningen die op Twitter veelvuldig worden gedeeld.


Bekijk ons overzicht van de mooiste tekeningen.

'Dader geïdentificeerd'

De chauffeur van de vrachtwagen is volgens politiebronnen 'officieel geïdentificeerd', zo meldt persbureau AFP. Het zou inderdaad de 31-jarige Frans-Tunesische man zijn van wie de identiteitspapieren eerder in de vrachtwagen werden gevonden.

Een kaart van de dodelijke rit

Nieuwe check beveiliging evenementen

Gemeenten en veiligheidsdiensten gaan naar aanleiding van de aanslag opnieuw kijken naar de beveiliging van Nederlandse evenementen. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft dat vrijdag gezegd in een interview met NPO Radio 1. De beveiliging van de Nijmeegse Vierdaagse wordt bijvoorbeeld opnieuw bekeken. Akerboom laat weten dat het de bedoeling is dat evenementen "in principe'' niet worden afgezegd. "We willen dat het leven weer normaal wordt.''

Touretappe gaat door

De organisatie van de Tour de France heeft besloten de tijdrit zal ondanks de gebeurtenissen in Nice door te laten gaan. Er is een minuut stilte gehouden voor de start.

Minute de silence au départ / Minute of silence at the start this morning #PrayForNice pic.twitter.com/FMihoxKNUZ

— Le Tour de France (@LeTour) 15 juli 2016

De regering van de Ardèche, waar de tijdrit plaatsvindt, meldt via Twitter dat de etappe stil zal verlopen en opgedragen wordt aan de slachtoffers van de aanslag in Nice.

La caravane #TDF2016 vient de partir Elle sera silencieuse L'étape du jour est dédiée aux victimes de #Nice
Sécurité renforcée

— Préfecture 07 (@Pref_07) 15 juli 2016

Regeringsleiders staan

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie twitterde vanaf de diplomatieke top tussen Europa en Azië in Mongolië: “Leve Frankrijk en zijn republiek, die vandaag ook de onze is.”

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker #ASEM11 plénière: "Vive la #France et sa République qui aujourd'hui est aussi la nôtre." #Nice06 https://t.co/JSH0XMKm31

Lees ook ons overzicht van reacties op de gebeurtenis van onder andere Obama, Rutte en Willem-Alexander.

Franse voorpagina's

Logischerwijs staan de Franse voorpagina's in het teken van de aanslag van gisteravond.

'Opnieuw horror', kopt het Franse Le Figaro:

Twitter avatar abrezet Alexis Brézet "L'horreur, à nouveau" La une de la dernière édition de @Le_Figaro #Nice #attentat https://t.co/GjB9Dqz5ET

Ook de Franse krant Le Parisien kopt met 'de horror in Nice':

De lokale krant Nice-Matin heeft het over een 'bloedbad in Nice':

Twitter avatar Nice_Matin Nice-Matin La une de Nice-Matin du vendredi 15 juillet : carnage à Nice, neuf pages spéciales #Nice06 https://t.co/5ifSQPClyI

Dit is wat we nu weten

Wat weten we tot nu toe over de gebeurtenis in Nice:

 • Gisteravond reed een vrachtwagen in op het publiek tijdens de drukke 14 juli viering op de Promenade des Anglais;
 • Minstens 84 mensen kwamen om het leven bij deze aanslag, ten minste achttien mensen raakten ernstig gewond;
 • De chauffeur werd nadat het voertuig stilstond doodgeschoten door veiligheidsdiensten, in de wagen werden wapens gevonden. Of alle wapens in het voertuig echt zijn, is niet bekend;
 • Volgens de lokale krant Nice Matin is de dader een 31-jarige Fransman van Tunesische afkomst. Persbureau Reuters meldt dat ook op gezag van een politiebron betrokken bij het onderzoek;
 • De aanslag is nog niet opgeëist;
 • Volgens president Francois Hollande wordt Frankrijk "bedreigd door islamitisch terrorisme". Hij heeft aangegeven de militaire acties in Syrië en Irak te verhevigen en de noodtoestand drie maanden te verlengen;
 • Ooggetuigen melden dat de truck zigzagde, mogelijk om het aantal slachtoffers te verhogen;
 • Er zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tot nu toe geen meldingen binnengekomen van Nederlandse slachtoffers of vermisten;

Lees meer over de feiten rondom de aanslag in Nice.

Evenementen worden afgelast

Verschillende evenementen in de regio van Nice zijn afgelast. De ex-burgemeester van Nice, Christian Estrosi, meldt op Twitter dat het concert van de Amerikaanse zangeres Rihanna van vrijdagavond afgelast is. Ook het Jazz-festival van Nice, dat zaterdag zou beginnen, gaat niet door.

Dès demain les drapeaux de la ville seront en berne. Après l'annulation du concert de Rihanna, le festival du jazz est annulé.

— Christian Estrosi (@cestrosi) 15 juli 2016

De kuststad Marseille, op enkele uren rijden van Nice, heeft de vuurwerkshow van vrijdagavond afgelast.

:red_circle: Annulation du feu d'artifice prévu ce soir 15 juillet

— Ville de Marseille (@marseille) 15 juli 2016

Ook in het buitenland zijn evenementen afgelast. De Franse ambassadeur in de Verenigde Staten annuleerde de Quatorze Julliet viering in Washington donderdagavond en presidentskandidaat Donald Trump heeft de bekendmaking van zijn running mate uitgesteld.

Tweede Kamerleden reageren op de aanslag

Steeds meer Tweede Kamerleden hebben gereageerd op de gebeurtenissen op de Promenade des Anglais in Nice. Zo schrijft de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib op Twitter:

Twitter avatar khadijaArib Khadija Arib Wat een verschrikkelijke en laffe aanslag op Frankrijk. Wens slachtoffers, nabestaanden en het Franse volk veel sterkte toe. #Nice

Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra zegt tegenover ANP:

"Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

D66-leider Alexander Pechtold schrijft in een verklaring:

"Met deze aanslag op de avond van de Franse nationale feestdag is het land opnieuw in het hart geraakt. Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo'n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur."

"We moeten alles op alles zetten om dit soort aanslagen te voorkomen. Maar de realiteit is ook dat zolang losgeslagen individuen – om wat voor reden dan ook – kwaad willen doen, 100% veiligheid nooit te garanderen is.”

Oproep: ooggetuigen gezocht

De redactie van NRC is op zoek naar ooggetuigen van de aanslag in Nice. Bent u bij de gebeurtenis geweest, of heeft u een andere tip? Mail dan onze redacteur Bas Tooms, via b.tooms@nrc.nl.

REUTERS / Eric Gaillard

Een man loopt 's ochtends over de boulevard in Nice.

Een man loopt 's ochtends over de Promenade des Anglais in Nice. REUTERS / Eric Gaillard

 

Een man loopt 's ochtends over de Promenade des Anglais in Nice. REUTERS / Eric Gaillard

 

Koning: 'Wij leven intens mee'

Koning Willem-Alexander reageert in een verklaring op de aanslag:


Geen meldingen van Nederlandse slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat er tot nu toe geen meldingen zijn binnengekomen van Nederlandse slachtoffers door de aanslag van donderdagavond. Ook heeft het ministerie geen meldingen binnengekregen van Nederlanders die vermist worden.

Gratis bellen naar Frankrijk

In de nasleep van de gebeurtenis in Nice is bellen naar Frankrijk gratis. De diensten Google Hangouts, Google Voice en Project Fi worden gratis aangeboden, zo meldt Google op Twitter. Technologiewebsite Mashable maakte een gids over hoe te bellen via de dienst.

Eerder schakelde Facebook de functie Safety Check in, een dienst die mensen in staat stelt om op het kanaal aan te geven dat ze veilig zijn. De dienst wordt vaker ingeschakeld bij grote gebeurtenissen, zoals bij de schietpartij in het Amerikaanse Dallas.

Identiteit dader

Een politiebron betrokken bij het onderzoek zegt dat de chauffeur van de vrachtwagen een 31-jarige Frans-Tunesische man is, geboren in Tunesië, zo meldt persbureau Reuters. Eerder wist de lokale krant Nice Matin ook te melden dat het om een 31-jarige Frans-Tunesische man gaat.

Eerder werd al bekend dat identiteitspapieren van een 31-jarige Frans-Tunesiër in de vrachtwaren waren gevonden. Volgens de politiebron was de man bekend bij de politie wegens diefstal en geweld, maar werd hij niet in de gaten gehouden door Franse veiligheidsdiensten.

Dodental opgelopen tot 84

Het dodental door de aanslag van donderdagavond in Nice is opgelopen tot 84, zo meldt persbureau AFP. Vannacht werd gesproken van zeker 70 doden en vrijdagochtend vroeg werden minstens 84 doden gemeld. Nog steeds bevinden 18 mensen zich in kritieke toestand. Tientallen mensen raakten gewond. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Ooggetuigenverslagen

Verschillende ooggetuigen spraken van verwarring en paniek. Een ooggetuige genaamd Nader vertelde aan televisiezender BFMTV hoe hij eerst dacht dat de chauffeur van de vrachtwagen de controle over het stuur had verloren. "Ik was op straat, en hij stopte voor mij na vele mensen te hebben geschept." Daarna zag hij hoe de politie de chauffeur, die eerst zelf schoot, doodde.

Een Australische vrouw die zich op enkele tientallen meters van het geweld bevond, vertelde aan Australische televisie:

"We hoorden geschreeuw uit de buurt van de vrachtwaren komen en zagen mensen rennen, en zonder echt te weten wat er aan de hand was, zijn we ook gaan rennen. Mensen struikelden en probeerden hotels, restaurants, parkeerplaatsen te bereiken, elke plek waardoor ze niet langer op de straat hoefden te zijn."

Een 37-jarige ooggetuige genaamd Marie vertelde aan persbureau AFP dat honderden mensen zich haastten om een veilige plek te vinden. Andere ooggetuigen vertelden dat mensen van de boulevard naar beneden sprongen, het strand op, om aan het geweld van de vrachtwagen te ontsnappen.

De ochtend in Nice

Bij de verschillende persburea's druppelen foto's binnen van verslagen inwoners van Nice in de vroege ochtend.

AP / Luca Bruno

Een vrouw die, volgens persbureau AP, naar haar zoon op zoek is,.

Een vrouw die, volgens persbureau AP, naar haar zoon op zoek is. AP / Luca Bruno

 

Een vrouw die, volgens persbureau AP, naar haar zoon op zoek is. AP / Luca Bruno

 

AP / Luca Bruno

Een man loopt over straat vlakbij de promenade waar gisteravond de dodelijke vrachtwagenrit plaatsvond.

Een man loopt over straat vlakbij de promenade waar gisteravond de dodelijke vrachtwagenrit plaatsvond. AP / Luca Bruno

 

Een man loopt over straat vlakbij de promenade waar gisteravond de dodelijke vrachtwagenrit plaatsvond. AP / Luca Bruno

 

AP / Luca Bruno

Een jongen bekijkt de plek des onheils 's ochtends van een afstandje.

Een jongen bekijkt de plek des onheils 's ochtends van een afstandje. AP / Luca Bruno

 

Een jongen bekijkt de plek des onheils 's ochtends van een afstandje. AP / Luca Bruno

 

Ziekenhuizen vragen om bloeddonaties

Franse ziekenhuizen roepen op tot bloeddonaties.

#Nice06 > Des appels aux dons de sang sont lancés. Trouvez l'EFS près de chez vous ici : https://t.co/mUzwVs8D1A pic.twitter.com/4HV6jrRV6U

— iTELE (@itele) 15 juli 2016

Op de website van de Franse bloedbank kunnen degenen die bloed willen geven een ziekenhuis bij hen in de buurt opzoeken. Het ziekenhuis aan de Auguste Galstraat in Nice opent om 9:30 uur voor bloeddonaties.

Koenders: 'Misdaad tegen de menselijkheid'

Bert Koenders, de minister van Buitenlandse Zaken, spreekt in een reactie op de gebeurtenissen in Nice tegenover ANP van:

"Opnieuw een wrede en afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid. We moeten gezamenlijk onze vuist nog krachtiger ballen tegen de epidemie van terroristisch geweld."

De minister heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault. Vanuit Chili, waar Koenders op werkbezoek is, zegt hij verder:

"Meer dan ooit moeten we ons als samenleving verenigen en niet uiteen laten spelen door de angst. Dat is juist het doel van degenen die deze gruwelijke misdaden plegen.''

De dodelijke vrachtwagenrit

The New York Times maakte een kaart van de weg die de truck heeft afgelegd. De vrachtwagen legde een weg van 1,8 kilometer af waarbij mensen werden geraakt, zo schrijft de Amerikaanse krant. Ter hoogte van de Rue du Congres stopte de truck.

Twitter avatar nytimes The New York Times A truck’s path of destruction in Nice, France https://t.co/vIYSrKFlRM https://t.co/ZmhEHEbgHr

'Chauffeur heeft geschoten'

De chauffeur van de vrachtwagen zou meerdere malen hebben geschoten, voordat hij zelf door de politie werd gedood. Dat meldt ex-burgemeester van Nice, Christian Estrosi, aan het Franse persbureau AFP.

Boris Johnson over de aanslag

De kersverse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson reageert op zijn twitteraccount op de aanslag.

Shocked and saddened by the appalling events in Nice, and the terrible loss of life.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) July 15, 2016

Overzicht

Wat weten we tot nu toe over Nice

 • Gisteravond reed een vrachtwagen in op het drukke publiek tijdens de 14 juli viering;
 • De chauffeur werd nadat het voertuig stil stond doodgeschoten door veiligheidsdiensten, in de wagen werden wapens gevonden;
 • Minstens tachtig mensen kwamen om het leven bij deze aanslag, een kleine twintig mensen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis;
 • Volgens Nice Matin is de dader een 31-jarige Fransman van Tunesische afkomst;
 • De aanslag is nog niet geclaimd, maar mogelijk gaat het om terrorisme;
 • Volgens president Francois Hollande wordt Frankrijk "bedreigd door islamitisch terrorisme". Hij heeft aangegeven de militaire acties in Syrië en Irak te verhevigen;
 • Vooralsnog is het onbekend of er zich Nederlanders bevinden onder de slachtoffers.

Kerry: VS staan achter Frankrijk

In een verklaring biedt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de bevolking van Nice en de nabestaanden van de overleden slachtoffers zijn condoleances aan. Hij liet weten dat de Verenigde Staten "achter Frankrijk" staan.

Today's horrendous attack in Nice is an attack against innocent people on a day that celebrates Liberty, Equality, and Fraternity.

On behalf of all Americans, and especially the great many with close ties to France, I offer our deepest condolences to the friends and family of those who were killed and our hopes for a speedy recovery to those who were injured.

I was proud to stand alongside French leaders earlier today at Bastille Day celebrations in Paris, and the United States will continue to stand firmly with the French people during this time of tragedy. We will provide whatever support is needed.

Our embassy in Paris is making every effort to account for the welfare of U.S. citizens in Nice. Any U.S. citizens in Nice should contact friends and family directly to inform them of their well being.

'Nice geen ongeluk'

In een interview met Associated Press spreekt burgemeester Christian Estrosi zich uit over de aanslag in Nice: "deze actie is uitgevoerd met voorbedachte rade".
Bekijk de video

VN: barbaarse actie

De Verenigde Naties veroordelen de aanslag in Nice als "barbaars" en "laf"

Twitter avatar franceonu La France à l'ONU Conseil de sécurité uni contre attaque terroriste à Nice. Tous les membres sont solidaires des victimes & familles. https://t.co/J3oaenEyvV

Minister van Volksgezondheid prijst hulpverleners

Minister van Volksgezondheid, Marisole Touraine, prees het "uitzonderlijke" optreden van hulpverleners in de nasleep van de aanval in Nice. "Zoals we 13 november al zagen" tijdens de aanslagen in Parijs "gaan hulpverleners massaal en spontaan aan het werk".

Moment stilte bij ASEM

In Mongolië, waar Europese leiders bijeen zijn om te vergaderen met hun Aziatische collega's voor de Asia-Europe Meeting (ASEM), werd eerder vannacht een moment stilte in acht genomen voor de slachtoffers in Nice.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk European and Asian leaders pay respect to victims of #Nice attack. We stand united against violence and hatred https://t.co/NU0IRhZd7H

'Onze gedachten zijn bij burgers Nice'

De video van de persconferentie van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve:

Minister van Binnenlandse Zaken: 80 doden

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve spreekt van 80 doden en 18 gewonden in kritieke toestand. Tijdens een persconferentie liet hij weten dat momenteel onderzoek gedaan wordt naar de identiteit van de dader van de aanslag in Nice, meldt The Guardian. "We zijn in oorlog met extreem gewelddadige terroristen die ons koste wat het kost willen aanvallen".

Trump: het is oorlog

In het Fox News opinieprogramma The O'Reilly Factor, riep Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op om de NAVO in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat. "Het is oorlog!"

'Veel kinderen bij viering 14 juli in Nice'

Een Canadese ooggetuige sprak met CBC News over de aanslag.

"This was a family event, there were babies, there were children, and just watching these people dragging their children down the street was unbelievable, and we're running with them."

Twitter avatar Ramiro_H_Mora Ramiro Mora Leaving the waterfront in Nice, then hundreds of people started running and screaming. What the heck is going on??? #nice

'Frankrijk sterker dan fanatici'

"Frankrijk huilt maar, het land is sterk. Sterker dan de fanatici die het vandaag wilden aanvallen", tweet de Franse president Francois Hollande.

Twitter avatar fhollande François Hollande La France est éplorée, affligée, mais elle est forte et le sera toujours plus que les fanatiques qui veulent aujourd’hui la frapper. #Nice

Toespraak Hollande

Grand Central kleurt Frans

Grand Central in New York steunt de burgers van Nice en Frankrijk.

Twitter avatar MazMHussain Murtaza Hussain Grand Central Station in Manhattan. #Nice06 https://t.co/8F3oN0O0mO

Hollande: Frankrijk is sterk

De Franse president Francois Hollande liet weten de activiteiten tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak te versterken. "Frankrijk is sterk", zei hij tijdens zijn toespraak. "En Frankrijk zal altijd sterker zijn". Hollande liet weten Nice en haar vertegenwoordigers zo snel mogelijk te zullen ondersteunen.

Hollande: verlengen noodtoestand na aanslag

Wat zich gisteravond in Nice voltrok, is een "aanslag". Waarbij tot nu toe 77 mensen zijn omgekomen, ook kinderen. Dat zei de Franse president Francois Hollande vannacht tijdens een toespraak aan het Franse volk. Hij liet weten de noodtoestand in het land - die 26 juli zou aflopen - met nog eens drie maanden te verlengen. Volgens de president wordt "heel Frankrijk bedreigd door terrorisme".

Clinton: Nice doet pijn in mijn hart

Hillary Clinton sprak tegenover CNN over de aanslag in Nice. "Het doet me pijn in mijn hart", zei de Democratische presidentskandidaat. Ze nam de gelegenheid om de noodzaak van sterke banden met de bondgenoten van Amerika en de NAVO te benadrukken, een duidelijke steek naar tegenstander Donald Trump. Die wil dat Amerikaanse bondgenoten meer betalen voor hulp van Washington.

VS: mijdt rampplek

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Amerikaanse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag in Nice. Daarnaast raadt het in een verklaring burgers aan het rampgebied te mijden.

Aanwijzingen identiteit bestuurder vrachtwagen

Volgens Sky News zou de bestuurder van de vrachtwagen in Nice een Fransman van Tunesische afkomst zijn.

Zo brengen de ochtendkranten de aanslag in Nice

Hoewel de aanslag in Nice pas donderdagavond laat plaatsvond, staat het nieuws nog op veel voorpagina’s van de Franse en Britse ochtendkranten. Een eerste overzicht.

#prayfornice

Bezorgde Franse twitteraars gebruiken de hashtag #RechercheNice om erachter te komen of hun geliefden veilig zijn.


Daarnaast gebruiken andere gebruikers op het sociale medium de hashtags #jesuisnice en #prayfornice, die doen denken aan de aanslagen in Parijs vorig jaar.
Twitter avatar Oceana Oceana The people of Nice are in our thoughts. #PrayForNice https://t.co/8ZtMENxCk0

Twitter avatar Ahmed_Sarraf Ahmed Al Sarraf #JeSuisNice #JeSuisNicois Solidarité auprés des familles des victimes et les Niçois! Tous unis contre la barbarie! https://t.co/2jMQMIsyJs

Toespraak president Hollande Nice

President Francois Hollande spreekt over dertig minuten het Franse volk toe over de gebeurtenissen in Nice.

Voorpagina Nice Matin

Twitter avatar Nice_Matin Nice-Matin La une de Nice-Matin du vendredi 15 juillet : carnage à Nice, neuf pages spéciales #Nice06 https://t.co/5ifSQPClyI

Soldaten ter plekke

Foto Ciaran Fahey / AP

Franse soldaten bewaken het afgegrendelde rampgebied in Nice. Foto Ciaran Fahey / AP

Voorpagina: Le Parisien

Dit is de voorpagina van Le Parisien:

Twitter avatar CyrilPetit Cyril Petit "L'horreur à Nice", à la une du Parisien de ce vendredi. #Nice06 https://t.co/Uim2eIyBKR

Rutte: afschuwelijke aanslag Nice

Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice, meldt het ANP. Hij heeft condoleances overgebracht aan de Franse regering

"Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld.''

77 doden in Nice

Volgens de burgemeester van Nice, Christian Estrosi, is het dodental in Nice inmiddels opgelopen tot 77.

Parijs staat samen met Nice

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, betuigt haar steun aan de burgers van Nice. "Onze steden zijn verenigd", tweet zij. In november kwamen 130 mensen om toen in meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad aanslagen werden gepleegd.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo Au nom des Parisiens, tout notre soutien le plus fraternel au peuple niçois. Nos villes sont unies.

Hotellobby als ziekenhuis ingezet

De lobby van het Negresco-hotel aan de 37 Prom. des Anglais in Nice wordt ingezet als veldhospitaal.

Twitter avatar AlbanMikoczy Alban Mikoczy #NiceAttentat : dans le hall du Negresco transformé en hôpital. Les témoins sont entendus par les enquêteurs https://t.co/FsBjNfRVQw

Donald Tusk treurt om Nice

EU-president Donald Tusk treurt om de gebeurtenissen in Nice. Hij noemt de gebeurtenis paradoxaal, iets wat "haaks staat op de betekenis" van de viering van 14 juli.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Tragic paradox that the subject of #NiceAttack was the people celebrating liberty, equality and fraternity

'Ergste tragedie geschiedenis Nice'

Burgemeester van NIce en tevens de president van de regio Provence-Alpes-Cote d'Azur, Christian Estrosi, spreekt van de "ergste tragedie in de geschiedenis van de stad".

Twitter avatar cestrosi Christian Estrosi Le dernier bilan de ce terrible attentat s'élève à 77 victimes décédées.

Twitter avatar cestrosi Christian Estrosi Point de situation avec le Ministre de l'intérieur @BCazeneuve et l'ensemble des services de l'Etat. https://t.co/vcefSJOh8A

Dodental loopt op naar 77

Het dodental van de aanslagen is opgelopen tot 77. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt via Twitter. Cijfers over het aantal gewonden zijn niet direct gegeven.

Twitter avatar cestrosi Christian Estrosi Le dernier bilan de ce terrible attentat s'élève à 77 victimes décédées.

Morgenochtend veiligheidsoverleg

De Franse krijgsmacht en de veiligheidsdiensten houden vrijdagochtend om 09.00 uur een beraad, heeft het Elysée bekendgemaakt. Behalve dat het overleg plaatsvindt naar aanleiding van de aanslag in Nice, is over de aard van de raad niets naar buiten gebracht.

Twitter avatar Elysee Élysée Un conseil restreint de sécurité et de défense aura lieu demain à 9h à l'Élysée autour de @fhollande à la suite des événements de #Nice

Obama betuigt medeleven

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslag in Nice veroordeeld.

"Namens het Amerikaanse volk veroordeel ik deze vermoedelijke terroristische aanslag waarbij tientallen mensen gewond geraakt of gedood zijn in het Franse Nice ten scherpste."

Obama zegt hulp aangeboden te hebben bij het onderzoek om de verantwoordelijken te vervolgen. Verder zei hij "onze oudste bondgenoot" Frankrijk "in solidariteit en partnerschap" bij te staan:

"Op deze quatorze juillet worden we herinnerd aan de uitzonderlijke veerkracht en democratische waarden die Frankrijk tot een inspiratiebron voor de hele wereld maken, en weten we dat de aard van de Franse Republiek lang na dit verwoestende en tragische bloedvergieten zal voortbestaan."

'75 doden en 50 gewonden'

Een prominent politicus in het departement Alpes-Maritimes zegt dat er 75 doden en vijftig gewonden zijn, meldt persbureau AP.

Nog geen nieuws over eventuele Nederlandse slachtoffers

Het is nog altijd niet bekend of er Nederlanders in het gebied waren op het moment van de aanslag, laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Medewerkers van het consulaat in Nice zijn aan het werk om informatie te verzamelen, aldus een woordvoerder. Buitenlandse Zaken is te bereiken via +31 247 247 247.

Foto: politieonderzoek bij de vrachtwagen

Foto Eric Gailard / Reuters

Forensische experts doen onderzoek bij de vrachtwagen die werd gebruikt bij de aanslag. Foto Eric Gailard / Reuters

Zeker zeventig doden in Nice

Het dodental door de aanval is opgelopen tot tenminste zeventig. Dat hebben de openbaar aanklagers gezegd, meldt persbureau AFP.

Noodplan voor hulpdiensten van kracht

In Nice en omgeving is een speciaal rampenplan voor de medische diensten van kracht geworden. Ook is er een noodnummer geopend voor familieleden van slachtoffers, meldt het academisch ziekenhuis in Nice:

Twitter avatar CHUdeNice CHU de Nice Le Planc Blanc a été déclenché, le numéro de téléphone pour les familles : 04 93 72 22 22

Foto: Hollande spreekt met Valls

President Hollande heeft overleg gevoerd met premier Valls, meldt het Elysée op Twitter.

Twitter avatar Elysee Élysée Le président @fhollande s'est entretenu avec le Premier ministre @ManuelValls au sujet des événements de #Nice https://t.co/kb6G3siyHp

Frans OM ziet aanval als terreur

Het antiterrorismeparket in Parijs is ingeschakeld. Dat betekent dat de aanval door de autoriteiten wordt gezien als een mogelijke terroristische aanslag.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Antiterrorismeparket in Parijs (procureur Molins) nu ingeschakeld.

Ex-burgemeester: wapens en granaten in truck

In de vrachtwagen die werd gebruikt voor de aanval zijn wapens en granaten gevonden. Dat heeft de voormalige burgemeester van Nice gezegd op de zender BFM.

Sarkozy: diep bedroefd over aanslag

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft op Twitter zijn medeleven betuigd:

Twitter avatar NicolasSarkozy Nicolas Sarkozy Emotion profonde et tristesse infinie face à l'attaque à #Nice06. Solidarité à l'égard des #Niçois et des habitants des Alpes-Maritimes.

Aanslag op dag dat Hollande einde noodtoestand aankondigt

Juist vandaag kondigde François Hollande aan dat de noodtoestand die in Frankrijk geldt sinds de aanslagen in Parijs nog deze maand zal worden opgeheven. Reuters tekende het volgende citaat op:

"We kunnen de noodtoestand niet oneindig verlengen, dat zou onzinnig zijn. In zo’n geval zouden we niet langer een republiek zijn waar de letter van de wet in elke situatie wordt gehanteerd."

'De doodsvrachtwagen reed op een paar meter langs'

Damien Allemand, journalist bij Nice Matin, getuigt:

“Toen de vuurwerkshow afgelopen was, zijn we allemaal tegelijk opgestaan. We liepen in de richting van de trappen, als sardientjes in een blik. Ik zigzagde door de mensen om bij m’n scooter te komen die in de buurt geparkeerd was. Ik hoorde gegil. Mijn eerste gedachte: een idioot wilde vuurwerk afsteken maar had het niet onder controle… Maar nee. Een fractie van een seconde later komt een gigantische witte vrachtwagen met een gekkensnelheid op de mensen afrijden, terwijl hij aan het stuur trekt om zoveel mogelijk mensen te raken. De doodsvrachtwagen is maar op een paar meter van me langsgereden. Ik begreep het niet. Ik zag de lichamen als bowlingkegels rondvliegen. Ik hoorde geluid, geschreeuw dat ik nooit zal vergeten. Ik was versteend. Ik kon niet meer bewegen. Ik heb het alleen met mijn ogen gevolgd. Om me heen was het paniek. De mensen renden, gilden, huilden. Toen pas had ik het door en ben ik achter ze aan gerend.”

Trump stelt persconferentie uit

Donald Trump de bekendmaking van zijn running mate in de race om het presidentschap met het oog op de aanval in Nice uitgesteld, meldt hij op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump In light of the horrible attack in Nice, France, I have postponed tomorrow's news conference concerning my Vice Presidential announcement.

'Er was ongelofelijke paniek'

Een ooggetuige vertelt aan Le Monde:

“Ik was met vrienden op het strand, we vierden een verjaardag en wilden net naar huis toen we mensen op het strand zagen rennen terwijl ze riepen: “Er wordt geschoten, rennen!” Dus we zijn gaan rennen zonder goed te weten waarom. Een ongelofelijke paniek, iedereen rende op het strand en de promenade. We probeerden het hotel Mercure in te gaan maar dat had de deuren gesloten, mensen daarbinnen verscholen zich. Dus zijn we naar de oude stad gerend, waar een man zijn schuur heeft geopend om ons daar binnen te laten. Hij heeft ons water gegeven en verteld wat er gebeurde. We waren met zo’n 150 mensen en zijn daar anderhalf uur gebleven.”

Hulpdiensten proberen slachtoffers te helpen

De hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig. Onder meer met reddingshelikopters, zo is te zien op beelden.

Facebook schakelt safety check in

Facebook heeft de Safety Check ingeschakeld voor de aanval in Nice. De dienst stelt mensen in staat om aan te geven dat ze veilig zijn en dat te laten weten aan hun contacten op het netwerk.

Moment van aanval vastgelegd op video

Op een video is te zien hoe de vrachtwagen onder vuur genomen wordt, vervolgens versnelt en daarna inrijdt op het publiek.

Twitter avatar nosop3 NOS op 3 Het moment van de aanslag in #Nice: - truck rijdt over boulevard - politie vuurt - truck versnelt https://t.co/cAPFp00hi3

Ministerie bevestigt: chauffeur is dood

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat de dader is doodgeschoten. Geruchten dat er een gijzelaar zou zijn, kloppen volgens het ministerie niet.

Mensen zoeken familie en vrienden via Twitter

De eerste oproepen van mensen die familieleden en vrienden kwijt zijn en vragen om informatie, verschijnen ook op Twitter.

Twitter avatar tiziana_rndz tiz On est sans nouvelles depuis plus de 2h.. SI quelqu'un l'a aperçu à Nice donnez moi des news #Nice #Nice06 RT svp https://t.co/pgBeJt3ENZ

Twitter avatar thomasadamsss #AmisPublics #RT pour aider leurs amis et leur familles à les retrouver ils ont pas de nouvelle d'eux #Nice06 https://t.co/953ZpHeOG2

Politiebron: 73 mensen omgekomen

Een bron bij de politie in Nice meldt dat er zeker 73 doden zijn, meldt Le Figaro. Andere bronnen en nieuwsmedia spreken nog van ongeveer zestig dodelijke slachtoffers.

Mensen bieden onderdak: #PortesOuvertesNice

Net als eerder bij de aanslagen in Parijs, bieden bewoners van de stad mogelijke slachtoffers een veilige plek in hun huis aan door te tweeten onder #PortesOuvertesNice.

Twitter avatar NellKane12 Nell kane If you are looking for a place to stay use #PortesOuvertesNice https://t.co/sttPnmnpK2

Si vous cherchez un lieu pour vous mettre à l'abri utilisez le #PortesOuvertesNice

— Nice-Matin (@Nice_Matin) July 14, 2016

Twitter avatar andreabaruffald Andrea Baruffaldi #portesouvertesNice I got shelter here in Beau Rivage Hotel

Rode Kruis opent ikbenveilig.rodekruis.nl

Nederlanders die in Nice zijn, of op weg zijn naar de stad, kunnen laten weten dat ze veilig zijn via een speciale site van Rode Kruis.

Het @RodeKruis heeft nav vermoedelijke #aanslag #nice @ikbenveiligNL geopend. Laat weten dat je veilig bent op: https://t.co/3r4HTCETEO

— Rode Kruis (@RodeKruis) July 14, 2016

De plek van de aanslag

Beeld van de vrachtwagen

Foto Valery Hache / AFP

De truck die op het publiek inreed. In de voorruit zitten talloze kogelgaten. Foto Valery Hache / AFP

'Chauffeur doodgeschoten'

De chauffeur van de vrachtwagen heeft op hoge snelheid zo'n honderd meter over de bekende Promenade des Anglais gereden, heeft een lokale bestuurder gezegd tegen de radiozender France Infos, meldt Reuters. De chauffeur is doodgeschoten, liet Sebastien Humbert weten.

'Zestig doden bij aanval Nice'

Het parket in Nice spreekt van "een zestigtal doden", meldt de publieke Franse zender Francetv Info. Het parket benadrukt dat het gaat om een schatting.

Onduidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn

Het is nog onduidelijk of er Nederlandse slachtoffer zijn, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

#Nice: nog veel onduidelijk. @MinBZ via ambassade @NLenFrance in nauw contact met autoriteiten & zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn

— 24/7 BZ (@247BZ) July 14, 2016

Politie: verspreid geen schokkende beelden

De gendarmerie, de nationale politie in Frankrijk, vraagt mensen geen schokkende foto's en video's van de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice op sociale media te zetten, en ook geen geruchten te verspreiden. Ook roept ze inwoners van Nice op binnen te blijven, het stadscentrum te mijden, hulpverleners niet te hinderen en zo min mogelijk te bellen met noodtelefoonnummers.

#Nice : Respectez les consignes du @PMdeNice @PoliceNat06 https://t.co/GED7vifJ9R

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) July 14, 2016

Hollande naar Parijs voor spoedoverleg

De Franse president François Hollande is op weg naar Parijs voor crisisoverleg. Dat meldt het Elysée, aldus persbureau AFP.

'Zeker 30 doden'

Er zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen nadat een vrachtwagen het publiek in is gereden tijdens de 14 juli-viering in Nice. Dat heeft een lokale bestuurder gezegd op BFM TV, meldt persbureau Reuters. De bestuurder van de vrachtwagen zou zijn gedood.